Încep lucrările pentru Centrul de Arşi Grav din cadrul SCJU Târgu Mureş. Ministrul Rafila, anunț
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a anunțat începerea lucrărilor de construcţie a Centrului de Arşi Grav din cadrul din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș (SCJU)Târgu Mureş.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, începerea lucrărilor de construcţie a Centrului de Arşi Grav din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, un proiect derulat de minister prin Banca Mondială, cu un buget total de 322.625.700,15 LEI, fără TVA.

"Bine aţi venit la o scurtă conferinţă de presă organizată cu prilejul începerii lucrărilor efective la Centrul de mari arşi de aici, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş. Este cel de-al treilea centru care se realizează în cadrul unui program ambiţios, finanţat de către Banca Mondială, un proiect care în anul 2021 era încheiat, blocat, nefuncţional şi la care am reuşit să găsim înţelegere din partea Băncii Mondiale. Aş vrea să mulţumesc echipei Băncii Mondiale din România pentru sprijinul acordat pentru ca aceste trei proiecte să repornească. Peste 1 miliard de lei pentru trei centre dedicate marilor arşi din România. O să vedeţi în perioada imediat următoare că şi aici, la Târgu Mureş, la fel ca şi la Timişoara, la fel ca şi la Bucureşti, la Spitalul Grigore Alexandrescu se va lucra susţinut, astfel încât aceste trei proiecte să se finalizeze în cursul anului viitor", a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Noua clădire a Centrului de Arşi Grav de la Târgu Mureş va avea 7 niveluri şi va cuprinde 5 paturi pentru pacienţi critici, 10 paturi pentru terapie intermediară şi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, secţie ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operaţii distribuite pe două etaje.

Noi spitale la Iaşi, Cluj și Craiova

"Avem nevoie de aceste centre care, în mod paradoxal, au fost blocate chiar de cei care menţionau că avem nevoie de tratament pentru pacienţii cu arsuri grave în România, dar au făcut doar o declaraţie şi nu au dus lucrurile în continuare. Vreau să vă spun un lucru extrem de important. Vreau să mulţumesc tuturor partenerilor şi, bineînţeles, echipei de la Ministerul Sănătăţii. În momentul de faţă se construiesc spitale în România, facem spitale regionale la Iaşi, la Cluj, acolo încep lucrările, la Craiova, semnăm contractul probabil în această săptămână sau săptămâna viitoare. Se construiesc spitale din PNRR şi nu în ultimul rând, se construiesc aceste trei centre de mari arşi. În altă ordine de idei, având în vedere că aici, la Târgu Mureş, este o universitate de medicină şi farmacie, ştiinţă şi tehnologie prestigioasă şi mulţumesc domnului rector care este alături de noi, dezvoltăm servicii medicale integrate la nivelul judeţului Mureş", a afirmat ministrul.

Peste 80 de cabinete de medicină de familie reabilitate

"Aceste lucruri înseamnă un nou centru, un nou institut de boli cardiovasculare, aici, o investiţie de peste 100 de milioane de euro aici, în curtea spitalului, alături de centrul de mari arşi, înseamnă ambulatorii de specialitate noi, în majoritatea spitalelor din judeţul Mureş, înseamnă peste 80 de cabinete de medicină de familie reabilitate, opt sau nouă centre comunitare integrate, secţie de neonatologie dotată", a subliniat Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel