Data publicării:

Incendiu la terminalul Novatek din Rusiei după un presupus atac cu dronă al Ucrainei - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Rusia spune că atacul este ucrainean, deși informația nu este încă verificată. Complexul industrial lovit reprezintă un punct strategic pentru Federația Rusă.

Un incendiu a izbucnit la un terminal din Marea Baltică aparținând Novatek (NVTK.MM), cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate din Rusia, după un presupus atac cu dronă al Ucrainei, forțând compania să suspende anumite operațiuni.

Complexul Ust-Luga, situat pe Golful Finlandei la aproximativ 170 km (110 mile) vest de St. Petersburg, proceseazăgaz stabil în naftă ușoară, dar și grea, combustibil de aviație, motorină și gazolină, conform site-ului Novatek. Portul este folosit pentru a transporta produsele procesate pe piețele internaționale.

Agenția de știri Interfax-Ucraina, citând surse neidentificate, a spus că incendiul a fost rezultatul unei operațiuni speciale efectuate de serviciile de securitate ale Ucrainei. "Terminalul de petrol Ust-Luga din regiunea Leningrad este o facilitate importantă pentru dușman. Acolo se rafinează combustibil, care, printre altele, este furnizat și trupelor ruse," a spus o sursă citată.

Reuters nu a putut confirma că incendiul a rezultat dintr-un atac cu dronă al Ucrainei.

Alexander Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad, a spus pe aplicația de mesagerie Telegram că nu au existat victime și că toți muncitorii au fost evacuați în siguranță. Agențiile de știri rusești au raportat că două rezervoare de stocare și o stație de pompare au fost deteriorate, dar că incendiul a fost acum adus sub control.

Novatek a declarat într-un comunicat că a suspendat unele operațiuni după incendiu, care a fost rezultatul unei "influențe externe". "Procesul tehnologic la Novatek-Ust-Luga a fost oprit, și s-a înființat un stat major operațional pentru eliminarea consecințelor. Evaluarea pagubelor va fi efectuată ulterior," a declarat compania.

Outlet-ul de știri rus Shot a raportat că locuitorii din zonă au auzit o dronă operând în apropiere, urmată de mai multe explozii.

Rusia și Ucraina au vizat infrastructurile energetice reciproce în atacuri menite să perturbe liniile de aprovizionare și logistica, fiecare parte încercând să demoralizeze cealaltă într-un război de aproape doi ani care nu dă semne că ar putea lua sfârșit.

Vineri, un atac cu dronă a lovit un depozit de petrol în regiunea rusă Bryansk, la granița cu Ucraina, pentru care Moscova a acuzat Kievul. Acesta a venit după un atac asupra unui terminal de petrol din Marea Baltică, pe care oficialii l-au numit „atac nereușit”.

Baza, un outlet de știri rus cunoscut pentru contactele sale cu serviciile de securitate, a postat pe Telegram imagini cu flăcări înalte care se ridicau în aer deasupra a ceea ce părea a fi un complex industrial. Trei nave cisternă erau ancorate în apropierea incendiului, deși nu existau rapoarte de daune aduse acestora, a spus outlet-ul Fontanka.

Drozdenko a declarat că s-a introdus un "regim de alertă ridicat" și că oficialii s-au adunat pentru o ședință de urgență.

Novatek a procesat 3,4 milioane de tone de gaz  la complexul în cauză, în prima jumătate a anului 2023, conform celor mai recente date disponibile, în creștere cu 0,6% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel