Data publicării:
Incendiu în Deltă. Arde o pensiune. Pompierii, în alertă
Pompierii au fost solicitați, joi seară, după ce un incendiu a izbucnit la o pensiune din Deltă.
Până în acest moment, nu au fost raportate victime. „Intervin în zonă 15 subofițeri din cadrul ISU Tulcea. Se intervine cu trei ambarcațiuni și un echipaj SMURD. Din informațiile primite de la colegii din teren, nu sunt victime, însă focul arde cu intensitate în zonă. Delta e aparte, nu se poate interveni decât cu ambarcațiuni. Accesul, destul de dificil”, a spus purtătorul de cuvânt ISU Tulcea, joi seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
„Prin apel la numărul unic de urgență 112 am fost anunțați și imediat s-a luat decizia de a se pleca cu cât mai multe echipaje”, a mai spus Daniel Năstase, purtător de cuvânt ISU Tulcea.
Citește și...
Reguli de aur pentru ca o clădire să nu se dărâme la cutremur. Orașul unde blocurile trebuie să aibă minimum trei etaje
Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a spus că, dacă o clădire este construită respectându-se raportul între înălțime, structură și tipul solului, aceasta are o posibilitate minimă să se dărâme la un cutremur.
„Orice lucru material în lumea asta are o perioadă proprie fundamentală care se măsoară în secunde. Solul, în funcție de structura sa, are o anumită perioadă fundamentală în funcție de materialul care îl compune. Clădirea trebuie construită cu o perioadă fundamentală mai mare pentru a nu intra în rezonanță. Trebuie să eviți ca cele două valori, ale solului și ale clădirii, să fie egale. Dacă faci clădirea cu o perioadă fundamentală mai mică, riști să se dărâme un perete în timpul cutremurului, iar clădirea să devină mai flexibilă și să îi crească perioada fundamentală, intrând astfel în rezonanță cu cea a solului", a explicat Gheorghe Mărmureanu.
„Dacă, de exemplu, ai un sol foarte solid din rocă bazaltică, construcția trebuie să fie foarte flexibilă. Dacă și construcția e rigidă, intră în rezonanță rapid și se dărâmă. Am văzut la un moment dat că cineva voia să costruiască clădiri de locuințe din oțel în București și l-am sunat. Adică el nu știe că în '77, la Palatul Telefoanelor, care era din oțel, au zburat pereții. Odată ce ai pământ în stratul de sol, faci clădirea din beton ca să poți controla mai bine rezonanța. O clădire poate să aibă și 100 de etaje. Se poate construi și pe mlaștină dacă ai grijă de niște aspecte. Fiecare etaj are 0,1 secunde, perioadă fundamentală. Ai 100 etaje, ai zece secunde perioada fundamentală a clădirii", a mai explicat Mărmureanu.
Unde trebuie construite clădiri înalte
„În Focșani, de exemplu, trebuie construite case înalte. Cele mici se dărâmă. La cutremurul din '86 singura clădire care a avut de suferit a fost clădirea teatrului. În '40 s-au dărâmat aproape toate pentru că erau de mică înălțime. Acolo este în sol o structură de roci dure și clădirile construite trebuie să fie flexibile, adică de la trei etaje în sus" - amintim că a zis Mărmureanu în cadrul unui interviu acordat DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News