Încasările la bugetul de stat din accizele la ţigări au crescut cu 38% în 2011
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
fabrica-tigari898
fabrica-tigari898

Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 11,8%, în septembrie 2011, în timp ce încasările din accize s-au ridicat la 1,27 miliarde euro, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar.

'Încasările la bugetul de stat din acciza pentru ţigarete au fost de 820 milioane euro în 2008, de 1,02 miliarde euro în 2009, iar în 2010 au însumat 919 milioane euro. Încasările din 2011 se ridică la 1,27 miliarde euro. Diferenţa încasărilor din 2011 este de 55% faţă de 2008 şi de 38% faţă de 2010', a afirmat Sorin Blejnar, niformează Agerpres.

Acesta a precizat că acciza la ţigarete a crescut cu 3,5% în 2011 faţă de 2010, la mia de ţigarete. 'Nu putem vorbi de o eradicare a contrabandei cu ţigări, vorbim de o medie europeană. Sper să ajungem la un nivel al contrabandei de 10%. Astăzi, încasările din accize pentru tutun reprezintă 7% din totalul accizelor', a adăugat Blejnar.

Potrivit datelor companiei de cercetare Novel, în septembrie 2011, piaţa neagră a ţigaretelor reprezintă 11,8%, în scădere faţă de nivelul record din 36,2% înregistrat în ianuarie 2011. 'Rezultatele sunt încurajatoare şi sperăm că piaţa neagră va continua să scadă. Chiar dacă era comparabil cu cel din alte ţări europene, nivelul uşor crescut din luna iulie a arătat că eforturile pentru combaterea comerţului ilicit nu trebuie abandonate, ci intensificate', a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs&Communications, JTI România.

Potrivit JTI, un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă înseamnă 30 de milioane de euro taxe plătite suplimentar la buget. 'Cele mai multe ţigări de contrabandă provin din patru zone principale, din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Duty Free, acestea reprezentând 90% din totalul ţigărilor de contrabandă', a precizat reprezentantul companiei Novel Research, Marian Marcu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comaniţă, a declarat că scăderea nivelul contrabandei este legată de acţiunile intensificate de control. 'În această lună se va finaliza pregătirea penultimei echipe canine, din cele 40 la nivel naţional. Controalele intensificate şi acţiunile cu echipele canine şi-au arătat rezultatele', a menţionat acesta.

Potrivit preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, principalele motive care au dus la scăderea contrabandei cu ţigări sunt 'suportul structurilor informative, curăţarea vămilor şi atitudinea producătorilor de ţigarete şi a presei'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel