Data publicării:

Încasare TVA. Comisia Europeană: România, cel mai mare deficit în 2015

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Codul Economic
Codul Economic

Ţările din Uniunea Europeană au pierdut în total aproximativ de 152 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA) în 2015, potrivit unui nou studiu al Comisiei Europene (CE) publicat joi. România a avut cel mai mare deficit la încasare în anul 2015. 

Deşi cifrele medii din UE sunt în curs de îmbunătăţire, performanţele individuale de colectare a TVA variază în mod semnificativ în rândul statelor membre. Cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în România (37,2%), Slovacia (29,4%) şi Grecia (28,3%). Cele mai mici deficite au fost observate în Spania (3,5%) şi Croaţia (3,9%). În termeni absoluţi, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 35 de miliarde de euro, a fost înregistrat în Italia. 

Deficitul de încasare a TVA a scăzut în majoritatea statelor membre, cu cele mai mari îmbunătăţiri înregistrate în Malta, România şi Spania. Şapte state membre au înregistrat mici creşteri: Belgia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Finlanda şi Marea Britanie. 

"Deficitul de încasare a TVA", care constituie diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi sumele efectiv colectate, demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase astfel încât statele membre să poată să beneficieze pe deplin de veniturile din TVA pentru bugetele lor. 

Deşi colectarea veniturilor din TVA indică anumite semne de ameliorare, sumele deficiente rămân inacceptabil de ridicate. 

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a declarat: "Statele membre nu ar trebui să accepte astfel de pierderi şocante de venituri din TVA. Deşi Comisia sprijină eforturile de îmbunătăţire a colectării la nivelul întregii UE, normele actuale privind TVA datează din 1993 şi sunt depăşite. Vom propune în curând modernizarea normelor care reglementează TVA în cadrul vânzărilor transfrontaliere. Reforma noastră va contribui la reducerea fraudei transfrontaliere în domeniul TVA cu 80% şi la întoarcerea unor sume deosebit de necesare în conturile statelor membre", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel