Încă şase institute de cercetare dispar
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Cinci-şase institute de cercetare care, dacă nu ajung la un rezultat pozitiv, vor trebui să dispară
Cinci-şase institute de cercetare care, dacă nu ajung la un rezultat pozitiv, vor trebui să dispară
Ministrul Cercetării susţine că sunt cinci-şase institute de cercetare care, dacă nu ajung la un rezultat pozitiv, vor trebui să dispară.

Lucian Puiu Georgescu, ministrul Cercetării şi Inovării, a declarat, joi seara, la Iaşi, că şase dintre cele 47 de Institute Naţionale din domeniul Cercetării şi Inovării riscă să fie reorganizate sau desfiinţate. Fără a preciza care sunt aceste institute, ministrul a afirmat că datoriile la bugetul de stat a acestora sunt de aproximativ 24 de milioane de lei.

"Toate datoriile la stat rezultă din incapacitatea de activitate şi propria funcţionare. Nu le spun numele pentru că o parte sunt în redresare. Sunt cinci-şase institute care, probabil, dacă într-un an, doi, nu ajung la un rezultat pozitiv sau o dinamică pozitivă financiară vor trebui să dispară. Asta înseamnă că vor fi înglobate în alte institute sau universităţi. Practic, vor fi sub un alt management", a declarat presei Lucian Puiu Georgescu, care a luat parte la decernarea premiilor onorifice Scopus, una dintre cele mai cunoscute baze de date cu lucrări ştiinţifice la nivel mondial.

Conform ministrului, unele dintre aceste institute de cercetare cu datorii sunt în domeniul agriculturii şi se află în zona Capitalei şi a Braşovului.

În ceea ce priveşte modalitatea în care aceste institute de cercetare se pot redresa, ministrul Georgescu a afirmat că "există deja, de 3 - 4 luni, înţelegeri între ministerul Cercetării şi câteva dintre ministerele care au bani - e cazul şi ministerului Agriculturii, prin care anumite tipuri de proiecte sau cercetarea cumulată este finanţată prin fonduri comune şi împreună, prin accesare de la fondurile naţionale şi europene".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel