Încă doi copii din România, suspecţi de hepatită cu cauze necunoscute
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto de Erkan Utu de la Pexels
Foto de Erkan Utu de la Pexels
Ministerul Sănătăţii anunţă alte două cazuri de hepatită cu cauze necunoscute în România. 

Este vorba de alţi doi copii. Unul dintre ei are 8 luni, iar celălalt 10 ani.

"Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, a spus sursa citată.

"Da. E vorba de 2 copii, aflați în îngrijire. Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor sa vedem dacă avem o cauza identificabile. Nu sunt din București. Au 8 luni, respectiv 10 ani", a transmis şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Fetiţa de cinci ani care are virusul ar putea fi operată

Mama fetiței ar fi donator compatibil cu aceasta și i-ar putea dona ficat pentru a-și salva fetița. Însă, operația la nivel pediatric nu se face în România, neexistând niciun centru autorizat în acest sens în țara noastră. 

Prof. dr. Vladislav Brașoveanu, șeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a declarat, la Antena 3, că ”transplantul hepatic pediatric, la ora actuală, nu se poate face în România. Spitalul Grigore Alexandrescu nu este acreditat pentru transplantul hepatic pediatric, iar la Spitalul Fundeni se fac cele mai multe transplanturi hepatice, dar la ADULT. Și atunci, singura soluție este transplantul hepatic în străinătate. Ministerul Sănătății are un acord cu Italia și atunci probabil că singura soluție va fi transplantul hepatic acolo. Noi am internat mama fetiței pentru investigații, însă, din păcate, nu se poate realiza transplantul hepatic pediatric în România, pentru că, la ora actuală, dacă vă vine să credeți, nu există un centru acreditat pentru transplantul hepatic pediatric în România.”

”Mama are aceeași grupă cu fetița, deci, sigur, compatibilitatea cea mai bună ar putea să fie de la mamă. În mod normal, transplantul pediatric de la un donator viu e o operație programată, însă înțeleg, din datele din spațiul public, că această fetiță se degradează de la o zi la alta și atunci, probabil ar trebui urgentate toate formalitățile pentru a fi transferată în străinătate, e vorba de un copil totuși” a precizat medicul. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel