Data actualizării:
Data publicării:

Înalt oficial european: Urmează un secol de dominaţie asiatică. Mircea Coşea: România şi UE, în afara jocului. Schimbări la nivel global

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Profesorul Mircea Coşea a comentat, în exclusivitate pentru DC NEWS, declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene, Josep Borrell, care a afirmat că lumea se îndreaptă spre un secol de dominaţie asiatică. 

"Analiştii vorbesc de mult timp de apusul unui sistem mondial condus de SUA şi despre apariţia unui secol asiatic. Este ceea ce e pe cale să se producă sub ochii noştri... Trăim într-o lume care nu mai are lider în care Asia ocupă din ce în ce mai mult loc la nivelul economiei, securităţii şi tehnologiei. Dacă secolul XXU va fi "secolul asiatic" aşa cum secolul XX a fost "secolul american", putem constata că factorul de schimbare l-a constituit pandemia. Nevoia de cooperare multilaterală n-a fost niciodată mai mare....Într-adevăr, este prima mare criză în timpul căreia SUA să nu preia comanda reacţiei pe plan internaţional. Poate nici nu-şi mai doresc asta, dar constatăm peste tot tensiuni în creştere...Presiunea de a alege o tabără este din ce în ce mai importantă. În calitatea noastră de Uniune Europeană, trebuie să dăm prioritate valorilor noastre şi să evităm să fim instrumentalizaţi de unul sau altul", a declarat Josep Borrell. 

VEZI DECLARAŢIA COMPLETĂ AICI. 

Mircea Coşea: Trump şi-a dat seama

"Este foarte interesant că un oficial european face o astfel de afirmaţie. Această declaraţie sau această idee este mai veche, ea a apărut încă de la finalul mandatului de preşedinte al lui Barack Obama, şi a apărut în contextul discuţiilor care au avut loc în Franţa, la clubul economiştilor, unde sunt academicieni şi oameni importanţi din economie şi nu numai, şi a fost preluată şi acum trei ani la Forumul Economic de la Davos. Ideea este că leadershipul mondial l-a avut SUA, încă din 1945-1946. L-a avut prin forţa economică şi prin forţa dolarului, însă acest leadership a început să apună nu cu creşterea Uniunii Sovietice, cum s-a crezut iniţial, ci cu creşterea Chinei, după 1990. Administraţia Trump este prima care a avut în vedere acest lucru, iar războiul comercial declanşat este urmarea faptului că Trump şi-a dat seama că dacă nu încetineşte ritmul de creştere şi impunerea mondială a Chinei, SUA va pierde leadershipul mondial. 

Practic, tot ce se întâmplă la nivel comercial între SUA şi China acum ar fi urmarea acestei intenţii pe care administraţia Trump o are, de menţinere a leadershipului american, măcar pentru încă 50 de ani.", a declarat profesorul Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS. 

SUA va impune reguli pentru China

"Există acum şi o dezvoltare a teoriei conform căreia ar trebui ca din China să se relocalizeze ramuri importante ale industriei spre ţări din Europa sau spre SUA. Această teorie nu este aplicabilă, pentru că sunt costuri enorme. Dar se va întâmpla altceva. În lanţul valoric, partea de dezvoltare şi cercetare pe înalta tehnologie nu va mai ajunge în China. Aici SUA va impune o regulă ca China să fie mai mult axată pe manufacturare, nu pe preluare de tehnologie. Proprietatea intelectuală nu va mai ajunge în China, iar asta se demonstrează prin faptul că SUA a reuşit să impună demisia lui Roberto Azevedo, de la Organizaţia Mondială a Comerţului. Pentru că OMC a permis Chinei, timp de 20 de ani, să impună reguli de transfer de capital în propria favoare. Spre exemplu, în China poţi investi numai dacă jumătate din investiţie aparţine statului sau unui privat chinez. Se încalcă astfel regulile pieţei, iar OMC nu a spus nimic. Pe de altă parte, China umblă pe piaţa mondială cu yen-ul, monedă care nu respectă regulile liberului schimb pe piaţa monetară. 

Ceea ce spune Borrell este adevărat. Ofensiva foarte serioasă pornită de SUA împotriva Chinei este, de fapt, o încercare de a stopa evoluţia asiatică.", a mai spus specialistul. 

UE şi România, în afara jocului

"UE nu are niciun rol în jocul ăsta, este pur şi simplu abandonată, SUA nu ia UE în seamă. Pe de altă parte, în Europa, Germania este din ce în ce mai mult blocată pentru a colabora cu China, cu mari investiţii, pentru că are probleme în UE, odată cu pandemia. Nu sunt partizanul ideii, dar circulă o teorie conform căreia toată tevatura cu pandemia are rolul de a stopa evoluţia Chinei. Faptul că UE a luat această poziţie, care poate că nu este doar una personală, arată că există o preocupare mare în Europa în această privinţă. Şi s-ar putea ca una dintre principalele evoluţii ale UE să fie o apropiere mai mare de zona extracomunitară estică. Deci nu numai de China, ci şi de Rusia. S-ar putea ca noul drum al mătăsii să fie mai acceptat de Europa. 

Concluzia este că suntem în centrul unor schimbări foarte importante în modelul global de dezvoltare al lumii, iar noi ne ocupăm de purtatul măştii. România este total în afara jocului, nici nu îl percepe la nivel de politică externă, nu înţelege că este nevoie de o schimbare a concepţiei, de restructurare şi reconstrucţie economică.", a conchis Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel