Data publicării:

În Rusia are loc primul proces pentru postarea online a unui steag LGBT+ (ONG)

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

O fotografă în vârstă de 33 de ani este judecată de marţi în regiunea rusă Saratov pentru că a postat online fotografii cu steagul curcubeu, primul caz de acest gen de la interzicerea mişcării LGBT+ în Rusia pentru "extremism".  

Tânăra, Irina Mossina, care riscă o amendă sau 15 zile de detenţie, este urmărită penal pentru difuzarea "simbolurilor unei organizaţii extremiste", conform organizaţiei pentru drepturile omului Pervîi Otdel (Prima Secţie - n.r.), care lucrează cu avocaţii apărării.

ONG-ul susţine că este primul caz de acest gen în Rusia de când Curtea Supremă a interzis mişcarea "internaţională" LGBT+ pentru "extremism" la sfârşitul anului 2023, deschizând calea unor proceduri judiciare împotriva militanţilor care apără drepturile minorităţilor sexuale.

ONG-ul notează că acest caz a fost lansat de un poliţist din cadrul serviciului de luptă contra extremismului, care a văzut poze ale fotografei arătând steagul curcubeu pe contul ei de Instagram, o reţea de socializare interzisă în Rusia, dar care rămâne foarte accesată prin VPN.

"Este o fotografă şi reţelele sociale sunt o expoziţie digitală a muncii sale, iar reprezentarea drapelului curcubeu este o alegere artistică"

Potrivit organizaţiei, aceste proceduri sunt inutile, deoarece agentul a declanşat ancheta înainte chiar de intrarea în vigoare a hotărârii Curţii Supreme pe baza căreia el îşi întemeiază acuzaţiile.

Irina Mossina "este o fotografă şi reţelele sociale sunt o expoziţie digitală a muncii sale, iar reprezentarea drapelului curcubeu este o alegere artistică", adaugă Pervîi Otdel.

Organizaţia notează că poliţistul urmează a fi audiat de instanţă la următorul termen de judecată programat pentru 5 februarie.

Din 2013, o lege din Rusia interzice "propaganda" adresată minorilor în favoarea "relaţiilor sexuale netradiţionale".

Apoi, în contextul schimbării generale a situaţiei după asaltul Rusiei împotriva Ucrainei, această legislaţie a fost extinsă considerabil la sfârşitul anului 2022 pentru a interzice orice formă de "propaganda" LGBT+ în mass-media, pe internet, în cărţi şi în filme. În cele din urmă, la sfârşitul lui 2023, Curtea Supremă a interzis pentru "extremism" ceea ce a numit mişcarea "internaţională" LGBT+.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin se lansează deseori în diatribe antioccidentale din cauza toleranţei faţă de persoanele LGBT+, considerând-o dovadă a decadenţei Europei şi a Statelor Unite şi prezentându-se drept portdrapelul valorilor conservatoare, aminteşte AFP, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel