În Rada Supremă de la Kiev au fost depuse două proiecte de lege privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei)
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Autoritățile de la Kiev vor să interzică activitatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei).

În Rada Supremă au fost depuse două proiecte de lege privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei)

În Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) au fost înregistrate două proiecte de lege privind interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene  subordonate Patriarhiei Moscovei.

Proiectul de lege nr. 7204 din 22 martie 2022 "Cu privire la interzicerea Patriarhiei Moscovei pe teritoriul Ucrainei" a fost depus de Oksana Savciuk, singurul deputat care reprezintă partidul naționalist "Svoboda" în actuala convocare a Radei Supreme.

Potrivit documentului scopul principal al proiectului de lege este interzicerea activităților Patriarhiei Moscovei, adică ale Bisericii Ortodoxe Ruse și ale tuturor organizațiilor religioase care fac parte din aceasta, inclusiv BOU-PM, naționalizarea tuturor proprietăților bisericești ale Bisericii Ortodoxe Ruse și ale organizațiilor religioase care fac parte din aceasta în Ucraina (în termen de 48 de ore de la data adoptării acestei legi).

Documentul mai stipulează că comunităților religioase, mănăstirilor și instituțiilor de învățământ duhovnicesc ale Patriarhiei Moscovei trebuie să li se ofere posibilitatea să-și schimbe subordonarea jurisdicțională (în termen de 14 zile de la data intrării în vigoare a acestei legi).

La 26 martie în Parlament a fost depus Proiectul de lege nr. 7213 cu privire la modificarea Legii Ucrainei "Cu privire la libertatea de conștiință și organizațiile religioase".

Modificările se referă la interzicerea activităților organizațiilor religioase care fac parte din structura (sau sunt o parte) a unei organizații (asociații) religioase, al cărei centru principal (de conducere) se află în afara Ucrainei, într-un stat care este recunoscut de lege că a efectuat o agresiune militară împotriva Ucrainei sau a ocupat temporar o parte a teritoriului Ucrainei.

Informațiile corespunzătoare au fost publicate pe site-ul Radei Supreme.

Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații din partidele politice "Glasul" și "Slujitorul poporului" – Inna Sovsun, Natalia Pipa, Gheorghe Mazurașu (ales în circumscripţia „românească” din regiunea Cernăuţi), Roman Lozinsky, Solomiya Borovska, Kira Rudik și Iaroslav Iurcișin.

În mesaj se spune că documentul a fost înregistrat în 26 martie 2022 și a fost "transmis spre examinare conducerii" Radei Supreme, scrie BucPress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel