Data publicării:
În momentul morții, în creier se întâmplă ceva spectaculos: ce arată studiile
Moartea este inevitabilă. Se întâmplă odată cu încetarea funcţiilor vitale. Cel puţin aşa se credea până când un cercetător din Berlin a venit cu explicaţii ceva mai îndrăzneţe. Acesta a realizat un studiu științific despre ceea ce se petrece în creier, la nivel celular, chiar înaintea morții.
De ani de zile se pun atâtea întrebări despre moarte și ce e dincolo de ea, se fac studii şi experimente ample, complexe care vin de fiecare dată cu noi şi noi revelaţii. În ciuda a ceea ce se crede în general, nu există un moment exact al trecerii de la viață la moarte. Conform lui Sam Parnia, unul dintre specialiștii mondiali în reanimare, moartea e un proces complicat. Astfel, conform studiului condus de Parnia, aflăm că abia după momentul în care organele vitale nu mai dau niciun semn de viață încep să moară și celulele, iar aceasta poate dura câteva ore, chiar mai bine de 24 de ore. Deşi sună morbid, în timpul priveghiului, realmente, în corp încă mai există viaţă, cel puţin la nivelul creierului unde se înregistrează activitate cerebrală pentru încă o zi, în unele cazuri.
Tsunami în creier. Activitatea cerebrală continuă şi după declararea decesului
Celulele cerebrale sunt deosebit de rezistente la efectele scăderii aportului de sânge și de oxigen. Studii efectuate în laborator arată că pot rezista până la 21 de ore, uneori şi mai mult. Dar când creierul încetează să mai fie aprovizionat cu oxigen, începe să se acumuleze material toxic, iar acest lucru omoară, de fapt, celulele creierului. Jens Dreier, cercetător în neurologie experimentală la spitalul Charité din Berlin, a conectat electrozi la creierele a nouă pacienți care erau pe punctul de a muri. Acesta a înregistrat ceea ce se petrece exact în momentul opririi aparatelor. Se ştie că celulele creierului au polarități electrice și rezerve de energie. Neuronii intră mai întâi într-un „mod pauză”. Când prima celulă cedează, se depolarizează, adică eliberează toată rezerva sa de energie. Acest șoc antrenează depolarizarea unei celule vecine, care își eliberează, la rândul ei, energia. Tot acest proces se propagă în lanț. În tot acest tsunami, structurile fiziologice și anatomice ale creierului se deteriorează. Însă şi acest tsunami este, totuși, până la un anumit punct, reversibil.
Cum știm când moartea devine ireversibilă din punct de vedere celular?
Conform prof. Sam Parnia, dacă se acționează înaintea acestui moment, celulele se pot restabili. Răcorirea capului, de pildă, păstrează celulele și frânează acumularea de elemente chimice toxice. Cercetătorii spun că moartea n-ar trebui să ne sperie. Mărturiile a milioane de persoane care se apropiau de momentul morţii și au revenit la viață au mărturisit că atunci se instalează un sentiment de pace, o lumină puternică. Lumina albă, spun experţii în fenomen, se datorează unei reacţii pur chimice la nivel celular, înainte ca acestea să înceapă să se deterioreze şi să se instaleze acel "tsunami" în creier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News