Impactul pandemiei asupra economiei româneşti. Monitorizare în timp real
Universitatea Babeş-Bolyai a lansat în premieră o platformă prin care monitorizează în timp real impactul pandemiei asupra economiei românești.
Specialiştii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca monitorizează în timp real impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei româneşti şi îşi propun să realizeze previziuni economice în contextul actual.
Proiectul cuprinde şi realizarea unei platforme online denumite generic COVID-19 - Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) prin care cercetătorii UBB implicaţi în acest proiect publică o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19 sub forma unor infografice interactive, menite să ofere o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situaţiei economiei româneşti.
Care este obiectivul proiectului
Obiectivul principal al proiectului este oferirea unui sprijin real factorilor decizionali prin realizarea şi actualizarea constantă a analizei situaţiei generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societăţii, a companiilor, a angajaţilor acestora, respectiv a lanţurilor de aprovizionare din economia reală. Proiectul de cercetare este coordonat de prof. univ. dr. Szasz Levente, prodecanul FSEGA responsabil pentru cercetarea ştiinţifică.
"Universităţile româneşti s-au mobilizat exemplar în această perioadă, fiecare contribuind, în funcţie de anvergura şi profilul academic, la bunul mers al societăţii, la nivel local/regional/naţional/internaţional. UBB, ca universitate globală, a contribuit major la toate aceste niveluri, iar prin acest proiect, contribuţia naţională (cu potenţial impact internaţional) a UBB - unul dintre liderii ştiinţelor economice din ţară - este din nou reliefată exemplar", a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
”O provocare pentru întreaga umanitate”
La rândul său, decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustaţă este de părere că "această pandemie reprezintă în esenţa sa o provocare majoră pentru întreaga umanitate. Repornirea adecvată a activităţii economice reprezintă cea mai mare provocare pentru perioada imediat următoare ieşirii din starea de urgenţă, în ideea diminuării riscurilor aferente COVID-19. Dacă acest proces nu este gestionat în mod inteligent şi pragmatic, costurile asociate vor fi mai ridicate şi se vor resimţi o perioadă mai mare de timp. În acest context, ne asumăm rolul de a sprijini societatea şi factorii decizionali din domeniul economic, asigurându-le toate informaţiile şi analizele de care dispunem, pentru a lua cele mai bune decizii în vederea ameliorării impactului negativ al acestei pandemii asupra economiei româneşti."
Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate în timp real pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar informaţiile sunt disponibile în limba română, maghiară şi engleză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News