IMM, noi măsuri fiscale. Ministrul Economiei: Nu va exista o condiționare referitoare la rentabilitate
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 18 sep 2023, 13:35
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Radu Oprea a explicat care vor fi măsurile fiscale aplicate IMM-urilor.

„Din ceea ce știu în acest moment, nu este o formă finală, dar s-a discutat în coaliție, companiile până în 300 de mii de lei, aproximativ 60 de mii de euro, (vor avea) 1% taxare pe cifra de afaceri, (iar) 3% (o să fie) pentru cei care sunt între 60 de mii și 500 de mii de euro, fără o condiționare referitoare la rentabilitate sau la alte cifre”, a declarat Radu Oprea, într-un interviu la DC News.

Vă reamintim că printre prevederi se numără creșterea salariului minim la 3.300 de lei și eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și în IT. 

TVA-ul va rămâne de 5% doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel, va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19%.  

Pentru proprietățile estimate la peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro, impozitul va fi de 0,3%. 

Toate acestea vor intra în vigoare, cel mai probabil, de la 1 octombrie.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că urmează să discute cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, măsurile fiscale pe care Guvernul și le va asuma. 

'Eu mi-aş dori să fac o şedinţă extraordinară, să bag în primă lectură. Astăzi cu certitudine voi avea o discuţie cu ministrul de Finanţe şi cu, mai mult ca sigur, preşedintele Senatului, domnul Nicolae Ciucă, să le punem în transparenţă, prima lectură, astfel încât să închidem tot calendarul', a spus Marcel Ciolacu. Conform prim-ministrului, 'nu va fi nimic ascuns', iar măsurile fiscale sunt 'agreate în coaliţie'.

Premierul României a mai adăugat că tichetele de masă nu vor mai fi acordate bugetarilor care au salariul net peste 8.000 de lei.

'Nimeni nu va pierde, ştiţi foarte bine că s-a mărit (valoarea tichetelor de masă - n.r.) de la 30 de lei la 35 şi urmează de la 1 ianuarie la 40 de lei. Eu ştiu că acele tichete se dau într-un număr destul de consistent în acest moment. Cu adevărat, nu se vor mai da în sistemul bugetar tichete de masă pentru cei care au venituri peste 8.000 net. (...) Marea problemă este, în primul rând, că la emitere se cere 3%, la colectarea lor se cere 3%, iar cele necheltuite devin profit al companiilor de tichete. Eu cred că acest lucru este total incorect. (...) Şi societatea respectivă trebuie să trăiască din ceva, dar mi se par nişte comisioane mult prea mari. Aceste comisioane se reflectă în preţurile alimentelor. Soluţia este să stăm la masă şi să hotărâm. Urmează astăzi', a declarat premierul, potrivit Agerpres. 

Actiulizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?