Iminenta recesiune din Marea Britanie ar putea fi de două ori mai gravă decât se anticipase
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Iminenta recesiune a Regatului Unit ar putea fi de două ori mai gravă decât se credea anterior, potrivit celor mai importanți prognozatori economici de la consultanța de afaceri, EY.  

Sprijinul guvernamental redus, taxele mai mari și o înrăutățire generală a perspectivelor i-au determinat pe analiștii companiei să concluzioneze că următorii trei ani ar putea fi mai răi decât anticipau acum trei luni, scrie The Guardian.

În octombrie, Item Club de la EY a prezis o contracție de 0,3% a produsului intern brut (PIB) în acest an, urmată de o creștere de 2,4% anul viitor și o creștere de 2,3% în 2025.

Dar într-o prognoză actualizată publicată luni, se spunea că PIB-ul va scădea cu 0,7% în acest an, urmat de o creștere de 1,9% și 2,2% în următorii doi ani.

Degradarea este în contradicție cu datele economice publicate recent și cu sentimentul reieșit din urma Forumului Economic Mondial de la Davos, care sugerează că perspectivele globale nu sunt chiar atât de sumbre pe cât se temeau mai întâi. În ultimele săptămâni, FTSE 100 s-a apropiat de cel mai înalt nivel de până acum.

„Perspectivele economice ale Regatului Unit au devenit mai sumbre decât cele prognozate în toamnă, iar Regatul Unit s-ar putea să se afle deja în ceea ce a fost una dintre cele mai anticipate recesiuni din memoria vie”, a declarat președintele EY pentru Regatul Unit, Hywel Ball.

Ball a spus că recesiunea nu va dura neapărat mai mult decât s-a menționat în previziunile anterioare.

EY a transmis că încă nu este clar dacă țara se află deja în recesiune – așa cum este definită de două trimestre de contracție consecutivă a PIB-ului. În timp ce economia s-a contractat în al treilea trimestru al anului trecut, cifrele privind PIB-ul publicate luna aceasta au arătat că economia a crescut în mod neașteptat în noiembrie cu 0,1%, ceea ce a determinat unii economiști să creadă că trimestrul al patrulea ar putea fi pozitiv.

În ciuda acestui fapt, EY a transmis că Marea Britanie este de așteptat să ajungă în recesiune în acest an, înainte de a reveni la creștere în timpul verii. De asemenea, probabil că recesiunea s-ar dovedi mai puțin dăunătoare pentru economie decât recesiunile din anii 1980, 1990 și 2000, a adăugat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel