Data publicării:

Ignat 2023. Tradiții și obiceiuri în ziua în care sunt sacrificați porcii de Crăciun

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Data de Ignat este mereu pe 20 decembrie. Cunoscută și sub denumirile de Ignatul Porcilor sau Ihnatul, această sărbătoare reprezintă momentul tradițional dedicat sacrificării porcilor.

Ignatul în 2023

În credința ortodoxă, ziua Sfântului Ignat coincide cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul, însă nu există o conexiune directă între această zi și tradiția specifică a Sfântului Mucenic Ignatie.

Cuvântul "Ignat" are rădăcini în termenul latin "Ignis", semnificând foc. În trecut, această zi reprezenta una dintre cele mai importante sărbători solare.

În 2023, Ignatul cade pe 20 decembrie, ca în fiecare an, și ritualul este respectat cu sfințenie de cei care se ocupă de sacrificiul porcilor. Această tradiție are origini în obiceiurile Romei antice, unde acest sacrificiu era dedicat zeului Saturn și se desfășura în timpul Saturnaliilor, între 17 și 30 decembrie. Porcul era considerat simbolul acestei divinități.

Atât în trecut, cât și acum, există anumite reguli respectate cu strictețe: sacrificiul porcului are loc în timpul zilei, deoarece se crede că doar lumina poate ține la distanță spiritele malefice care ar putea interveni în proces. Înainte de sacrificiu, locul este purificat prin tămâiere și stropire cu apă sfințită, practici menite să alunge orice influențe negative.

Tradiții și obiceiuri

Există multe obiceiuri, tradiții și superstiții legate de Ignat. Înainte cu o seară, trebuie ascuțite cuțitele și se spune că în această noapte porcii visează dacă vor fi sau nu tăiați.

Se spune că în focul pregătit pentru porc trebuie aruncate ramuri de iasomie, ca să dea șoriciului o aromă bună.

Mai este și tradiția în care după ce este gata de pârlit, pe porc se așează o pătură pe care sunt puși apoi copiii mici. În acest fel, ei vor avea noroc, iar porcul va fi consumat cu veselie.

Pomana porcului este primul preparat care se face după tăierea aimalului. O servesc cei care au ajutat sau asistat la sacrificiul animalului și este mereu pregătită de femei. În unele zone, există obiceiul să se dea de pomană din aceste bucate gătite pentru cei nevoiași. Alții sfințesc carnea gătită la biserică.

În unele zone, se spune că pe tot parcursul zilei de Ignat oamenii trebuie să poarte metal: inele, cercei, monede sau orice obiect încărcat cu energie care să țină la distanță duhurile ostile.

Când porcul e gata, primul care se aduce în casă este căpățâna, iar râtul trebuie să fie înainte, ca lucrurile să meargă bine în gospodărie.

De asemenea, unii amestecă sângele porcului cu mei, îl lasă la uscat și se folosește pentru a afuma copiii care aveau guturai.

Ziua de Ignat este una plină de tradiții și obiceiuri, unele mai cunoscute, altele de-a dreptul înfricoșătoare. Cu toate acestea, tradițiile se păstrează an de an și se transmit cu sfințenie din generație în generație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel