Hunedoara: Termocentrala Mintia, pregătită să înceapă testele de ardere cu cărbune sărac în sulf, importat din Indonezia
Termocentrala Mintia este pregătită să înceapă, până la sfârşitul acestei săptămâni, testele de ardere cu cărbune importat din Indonezia, sărac în sulf, în situaţia unei reuşite producătorul de energie electrică urmând să se încadreze în normele europene referitoare la poluarea mediului înconjurător.
În cursul zilei de marţi, pe poarta termocentralei au intrat încă 1.200 de tone de cărbune indonezian, care se alătură unei cantităţi similare recepţionate în depozite la începutul lunii octombrie, astfel că se îndeplinesc condiţiile pentru un test de ardere ce va avea loc în grupul energetic numărul 2, citează Agerpres.
"Pregătim instalaţiile pentru testul de ardere care ar putea avea loc joi sau vineri, în grupul energetic 2. Miercuri vor sosi la termocentrala Mintia şi specialiştii de la ICEMENERG - Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Energie, care vor măsura şi certifica rezultatele procesului de ardere. Dacă acestea vor fi pozitive - şi noi sperăm acest lucru, atunci vom solicita Guvernului ca stocurile de iarnă de la Rezerva de Stat să fie asigurate cu acest cărbune", a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara", de la termocentrala Mintia, Cristian Iştoc.
De asemenea, un raport al specialiştilor va fi înaintat instanţei de judecată în procesul pe care termocentrala Mintia îl are deschis cu Garda de Mediu. În acest proces, termocentrala Mintia contestă o decizie prin care Garda de Mediu solicită oprirea activităţii la producătorul de energie din cauză că nu se încadrează în normele de mediu la emisiile de sulf.
Sortimentul de cărbune importat din Indonezia are un conţinut redus de sulf, ceea ce va permite încadrarea în normele europene de mediu fără să mai fie montate instalaţiile de desulfurare, extrem de costisitoare, susţine liderul sindical.
Pe de altă parte, termocentrala Mintia ar putea fi preluată de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, potrivit unui proiect de act normativ care se află în dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, după ce a fost aprobat în Senat.
În acest fel, minele viabile din Valea Jiului ar urma să livreze cărbune pentru termocentrala Paroşeni, care dispune de instalaţii de desulfurare, şi împreună cu care va forma o nouă entitate economică, în timp ce termocentrala Mintia ar reveni în subordinea CJ Hunedoara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News