Hong Kong: Şefa executivului susţine că 'violenţa extremă' a justificat interzicerea purtării măştilor la proteste
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat sâmbătă că ''violenţa extremă'' a justificat decizia de adoptare a ordonanţei de urgenţă care prevede interzicerea purtării măştilor la protestele ''ilegale'' şi ''neautorizate'', transmite Reuters.

Comportamentul radical al manifestanţilor a făcut ca Hong Kong-ul să treacă printr-o noapte întunecată, lăsând societatea pe jumătate paralizată, a spus Carrie Lam, în primele sale comentarii după anunţarea ordonanţei de urgenţă ce interzice purtarea măştilor în timpul manifestaţiilor publice.

Violenţa extremă a arătat clar că siguranţa publică în Hong Kong este în mare parte pusă în pericol. Acesta este motivul concret pentru care am fost nevoiţi să invocăm ieri urgenţa pentru a introduce o reglementare anti-măşti, a adăugat ea.

Măsura, intrată în vigoare vineri la miezul-nopţii (16:00 GMT), prevede că protestatarii vor fi pasibili de 1 an de închisoare şi o amendă de până la 25.000 de dolari hong-konghezi (3.200 dolari americani) dacă nu respectă noile reguli.

Nici guvernul central de la Beijing, nici executivul local nu au reuşit să calmeze mişcarea de contestare, care a dus la confruntări tot mai violente între forţele de ordine şi manifestanţii radicali. Pentru a nu fi identificaţi şi a evita viitoare procese judiciare, manifestanţii poartă în mare parte măşti, iar contra gazelor lacrimogene şi a proiectilelor trase de poliţie sunt dotaţi cu ochelari de protecţie şi măşti de gaze.

Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză a sa după revenirea la China în 1997, cu acţiuni cvasicotidiene pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice sau pentru a cere o serie de reforme democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel