Data publicării:

Havel și Băsescu. Democrația ca stare de spirit și democrația ca măciucă

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Traian Băsescu a fost să semneze în cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Cehiei în memoria lui Vaclav Havel. Președintele a scris câteva cuvinte, probabil discutate cu cei de la protocol. Și-a adus aminte însă că moartea lui Havel vine exact la cinci ani de la momentul în care a citit în Parlament raportul de condamnare al comunismului. "Cel puțin noi, cei din Europa de Est, îi datorăm mult lui Havel" a mai spus el.

Probabil că în Europa de Est, integrată în NATO și UE, nu au mai existat doi șefi de stat atât de deosebiți precum Havel și Băsescu. Vaclav Havel nu s-a făcut democrat, ci s-a născut democrat. Un intelectual european remarcabil, Havel provine dintr-o familie nobilă a Cehiei, și nici măcat temnița comunistă nu a putut să-i schimbe modul de a fi. Havel a avut un rol hotărâtor în tranziția din Ceho-Slovacia. El nu a permis societății să meargă pe coordonatele facile ale anilor 1990: ură, dezbinare, anticomunism feroce. Comuniștii au fost în continuare reprezentanți în Parlament, societății civile i-a fost ușor să crească avându-l în fruntea ei pe  Havel, instituțiile statului democrat s-au dezvoltat și întărit.

Scindarea de Slovacia, făcută la cererea Bratislavei, s-a făcut în deplină înțelegere, chiar dacă Havel nu a aprobat-o niciodată. O diferență uriașă față de fărâmarea fostei Iugoslavii care a costat viețile și sănătatea a milioane de oameni. Havel părăsește această lume pentru a intra în cartea de istorie unde va ocupa un loc luminos: un intelectual boem, cu un verb minunat, mare iubitor de bere și femei, întâmplător și mare lider european

Traian Băsescu pe de altă parte, cel care vorbea despre condamnarea comunismului este, din construcție, cu totul altfel decât Havel. Cu România deja în NATO și UE, până în prezent, epoca lui Traian Băsescu nu lasă în urmă nici infrastructură fizică și nici morală. Șapte ani de luptă politică inutilă, bătaie de dragul bătăii, lăsând în urmă un dezastru ce tinde tot mai mult să amintească de România lui Ceaușescu. Ceaușescu care, în treacăt fie spus, devine tot mai popular. Culmea este că atunci când a semnat în cartea de condoleanțe a democratului ceh Havel, la București, Traian Băsescu se pregătește să dea firavei democrații din România o măciucă înspăimântătoare: comasarea alegerilor generale cu cele locale. Coaliția dlui Băsescu își asumă răspunderea mișelește, în preajma Crăciunului, pe o lege care va îngenunchia ce a mai rămas din democrația din România, deja subrejită de legea privind alegerea primarlor dintrr-un singur tur de scrutin, de justiția comandată politic, de întregul sistem mafiot dezvoltat de PDL în locul statului de drept.

În Praga, Havel nu a apărut din neant, el își are rădăcinile acolo. La fel ca și dl Băsescu care își are rădăcinile aici. Din această cauză și cele două democrații sunt atât de diferite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel