Data publicării:

Haos în școala românească pe tema înscrierii în clasa pregătitoare

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
elevi_la_scoala
elevi_la_scoala

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare a creat un adevărat haos în sistemul educațional.  După ce părinții și cadrele didactice au așteptat clarificări din partea Ministerului Educației, acesta, prin secretarul de stat, Oana Badea, a venit cu informații care mai mult a bulversat pe toată lumea.

Nemulțumirea unei bune părți a părinților se referă la faptul că școala unde sunt arondați, ori se află la depărtarea de locuința lor, ori nu este performantă.

Potrivit normelor de înscriere în clasele pregătitoare, unii elevi acum sunt obligati să meargă pe jos chiar şi jumătate de oră pâna la şcoală, deşi cea mai apropiată şcoală de casă este la doar 2 minute. De asemenea, părinţii mai sunt nemultumiţi şi de faptul că s-ar putea să nu existe mobilier adecvat şi nici cadre didactice bune. Înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I încep pe 5 martie. "Clasa pregătitoare nu este o sperietoare, clasa pregătioare este în interesul copiilor", a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea. Ea a precizat că totul a fost pregătit din timp, că au existat întâlniri pregătitoare, asta în condiţiile în care, atunci când vine vorba despre clasa zero, atât părinţii, cât şi cadrele didactice ridică din umeri.

Pe de altă parte, liderul FSLI, Liviu Pop, spune că "astăzi este un haos de nedescris, iar şcolile care au primit mai multe clase nu au atâţia copii înscrişi. "Lucrurile trebuiau logic făcute. Copii trebuiau să meargă cu părinţii să se înscrie. În Capitală, părinţi merg să-şi facă flotant, doar să-şi poată înscrie copii la şcoală", a spus Pop. FSLI a iniţiat un sondaj online despre clasa pregătitoare, pe care îl va prezenta la întâlnirea de săptămâna viitoare.

"Legat de ce vor învăţa aceşti copii la clasa pregătitoare, curricula pentru clasa O, nu este făcută. De unde sunt banii pentru formarea profesională. Cine va preda, învăţători care şi-au echivalat studiile. Cine va plăti reconversia profesională. De unde sumele prin care 20.000 de profesori vor trebui formaţi pe implentarea noilor programe?", a mai precizat Liviu Pop.

Vezi aici Metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare și în clasa I

O altă problemă este legată de modul în care au fost făcute aceste circumscripţii după recensamânt. Unele şcoli şi-au dat seama că trebuie să primească prea mulţi elevi, iar altele prea puţini, aşa că unele străzi au fost date altei şcoli, aşa că unii părinţi ar putea să fi făcut degeaba aceste mutaţii, scrie RTV.

Oficialul ministerului Educaţiei a mai spus că arondarea este o sarcină care ar fi trebuit să revină Inspectoratelor Şcolare în colaborare cu autorităţile locale.

Cu doar câteva zile înainte de începerii înscrierilor în clasa pregătiroare şi în clasa I, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei susţine că recensământul realizat până acum urmează să fie centralizat. "Se pot ajusta datele planului de şcolarizare, dar nu se poate trece peste capacitatea de cuprindere a unităţii şcolare. Copiii vor avea acelaşi învăţător de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a. Există şi această etapă în metodologie, în care se pot ajusta planurile cu cirfa de şcolarizare. Există însă un criteriu: capacitatea fizică a spaţiului", a explicat Badea.

Secretarul de stat a precizat că toate clasele vor fi dotate cu mobilier modular, pentru aceasta fiind deja previzionaţi bani în buget. Această clasă pregătitoare are scopul de a garanta "egalitatea de şanse şi acces la un loc în şcoală tuturor copiilor", a mai explicat Oana Badea.

Cei care doresc să-şi înscrie copilul la o şcoală anume, care nu face parte din circumscripţia la care este arondat, o vor face la cerere specială şi se vor bate pe locurile rămase libere la şcoala respectivă. De asemenea, o altă etapă a înscrierii prevede că fiecare şcoală are un criteriu după care primeşte copiii din alte circumscripţii. Potrivit metodologiei, fiecare şcoală are obligaţia, până la o anumită dată, să facă public criteriul de delimitare.

Citește și:

Educație: Ce prevede clasa pregătitoare. Cum vor fi notați elevii și ce trebuie să știe părinții

ISMB: Precizări privind înscrierea copilului în clasa pregătitoare şi clasa I

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel