Guvernul vrea mașini mai ieftine de 18.000 de euro pentru societățile de stat și regii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
masini_scumpe
masini_scumpe
Guvernul interzice instituţiilor publice, companiilor naţionale cu capital integral sau majoritar de stat ca şi regiilor autonome achiziționarea autoturismelor al căror preț depășește 18.000 de euro, precum și a acelor mașini a căror capacitatea cilindrică este mai mare de 1.600 centrimetri cubi.

Decizia Executivului este prevăzută într-o ordonanță de urgență care a fost aprobată, miercuri, în ședința de guvern, și precizează: „În vederea reducerii unor cheltuieli nejustificate se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome, să achiziţioneze autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 18.000 Euro inclusiv TVA”.

Singurele care vor fi exceptate de la aceste reguli sunt instituţiile din domeniul Apărării, Ordinii Publice şi Siguranţei Naţionale.

Măsura este explicată, în actul normativ amintit, prin faptul că „activitatea desfăşurată, conform atribuţiilor acestora poate fi derulată corespunzător şi cu autoturisme cu capacitate cilindrică de maxim 1.600 cm3, context în care achiziţia de autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare duce doar la creşterea cheltuielilor bugetului general consolidat”.
Autorităţilor şi instituţiilor publice li s-a interzis în 2009 să achiziţioneze, să cumpere sau să preia în leasing autoturisme şi mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-înfiinţate şi numai în primul an de funcţionare, achiziţiile pentru realizarea proiectelor finanţate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donaţii şi sponsorizări şi autoturismele cumpărate în cadrul Programului "Rabla". Interdicţia a fost prelungită succesiv în ultimii ani, până la 31 decembrie 2012 inclusiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel