Guvernul şi partenerii sociali rămân inflexibili în privinţa Codului Muncii. Executivul vrea să renunţe la negocierile colective
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
oameni_pe_strada_2_top
oameni_pe_strada_2_top

Guvernul şi partenerii sociali - confederaţiile patronale şi sindicale - rămân inflexibili în privinţa modificării Codului Muncii, iar la întâlnirea de miercuri, de la sediul guvernului, negocierile nu au mai avansat comparativ cu cele 17 articole convenite la întâlnirea precedentă.

La temele importante - contractul colectiv de muncă, perioada de probă la angajare, disponibilizările colective - nu s-a ajuns la un punct de vedere comun, iar negocierile vor continua în perioada următoare.

„Seria întâlnirilor va continua. Probabil că zilele următoare ne vom concentra doar pe negocierile colective. Interpretarea guvernului este că se poate renunţa la negocierile colective la nivel naţional. Partea sindicală se opune cu vehemenţă“, a declarat, la finalul întâlnirii de miercuri, de la guvern, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

Liderul sindical a spus că unele patronate susţin partea sindicală, iar altele merg pe varianta guvernamentală.

„Din punctul nostru de vedere poate că într-o perspectivă în care ramurile de activitate vor deveni foarte solide, bine reprezentate şi cu putere de negociere cu partea sindicală, vom putea să luăm în calcul şi renunţarea la negocierea colectivă la nivel naţional. Dar nu acesta este momentul. În câţiva ani, când piaţa forţei de muncă se va reaşeza“, a afirmat Petcu.

Întrebat de jurnalişti de ce, după trei ore de negocieri, au rămas aceleaşi probleme ca şi la precedenta întâlnire guvern-parteneri sociali, liderul sindical a declarat:'Azi am vrut să ne asigurăm că toată activitatea noastră în cadrul negocierilor va avea un rezultat, pentru că mesajul ministrului Muncii este acela că, indiferent ce vom conveni noi în cadrul negocierilor cu patronatele şi chiar în prezenţa primului ministru, domnia sa îşi va susţine varianta în Parlament. Avem angajamentul primului ministru că tot ce înseamnă punct convenit în cele două întâlniri şi în cele viitoare va fi susţinut în Alianţă'.

„Am obţinut nişte promisiuni ferme. Premierul s-a angajat ca vineri să avem în sfârşit o discuţie pe teme economice privind relansarea economiei româneşti şi măsurile de relansare, în schimb rămâne discuţia foarte importantă a existenţei sau inexistenţei contractelor colective la nivel naţional şi la nivel de ramură. Se pare că există o modificare a punctului de vedere guvernamental, un pas înainte - contractele la nivel de ramură să existe în continuare. Noi am arătat de ce ar fi nevoie să existe în continuare şi contractul la nivel naţional, discuţia nu s-a încheiat“, a declarat, la rândul său, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci.

Potrivit preşedintelui confederaţiei patronale, un alt punct nevralgic a fost Codul Social, pe care „premierul părea să-l considere un punct deja elucidat, ceea ce nu e adevărat“.

Citeşte şi:

Partenerii sociali se întâlnesc, miercuri, cu Emil Boc în legătură cu modificarea Codului Muncii

Hossu: FMI face experimente pe țări aflate în dificultate, fără rezultat

Hossu: FMI a cerut Guvernului dezvoltarea economiei, nu modificarea Codului muncii

Sindicatele şi patronatele au trimis premierului o variantă de Cod al Muncii. Vezi aici documentul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel