Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Guvernul Orban, ASUMARE RĂSPUNDERE pe buget şi modificările OUG 114, în Parlament. Live text + video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţe comune succesive, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban - bugetul de stat pe 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat şi modificarea OUG 114/2018.

Alegeri prezidentiale 2024

LIVE VIDEO: 

 

Premierul Ludovic Orban și-a încheiat discursul.

- Vă cer să aveți încredere în acest buget! A fost construit cu mare atenție, încercând să asigurăm toate resursele financiare, toate cheltuielile necesare!

- Există posibilitatea ca anumite amendamente benefice să nu le fi putut fructifica. Este vital pentru România să dea un semnal că se luptă cu dezechilibrele macro-economice, atât pentru CE, cât și pentru companiile internaționale. Este esențial acest semnal. Să ne îndreptăm, în 2-3 ani, la un deficit sub 3% și, mai ales, la deficitul structural (...) Atunci când banii din taxe și impozite nu ajung, trebuie să împrumutăm! (...) Am aprobat numeroase amendamente, care vizează îmbunătățirea bugetului în multe domenii. Am aprobat o mărire a sumei privind întreținerea  drumurilor naționale. 

- Ne onorăm angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. Sumele cresc și pentru Educație. Fără nicio tăgadă! (...) Banii pentru Educație se găsesc și în alte locuri decât la Minister. Și autoritățile locale finanțează Educația. De asemenea, vorbim și despre fondurile europene. (...) La autoritățile locale am gândit o modificare la distribuirea impozitului de venit. (...) Multă lume ar putea spune că nu ne comportăm ca un guvern liberal pentru că alocăm mai mulți bani către cheltuielile sociale.

- Alocările pentru Sănătate se fac atât la Minister, cât și la CAS. Creștem semnificativ alocările pentru Sănătate! Aplicăm Legea salarizării. Eu nu am mai văzut așa ceva, o creștere a salariilor în domeniul public până în 2022 (...) Ne propunem o reducere a cheltuielilor de personal. Dacă nu creștem alocările pentru investiții (...) nu vom reuși să construim o creștere economică solidă. În condițiile date, am crescut  de la 44,7 la peste 50 de miliarde. Am făcut o estimare în domeniul transporturilor, sunt necesare aproape 40 de miliarde de euro pentru următorii 10 ani. 

- Construim bugetul de stat pe niște date pe care le considerăm reale. Nu anticipăm o creștere economică, precum a fost declarată anul trecut. Am atras atenția că nu va exista o creștere economică de 5,5%.  În 2020, ne bazăm pe o creștere de 4,1%. (...) Mi-aș dori să existe o rată a inflației  mai mică. Cursul mediu de schimb estimat este de  4,75 lei pentru 1 euro.

- Vă spun că am încercat să stabilim adevărul cu privire la buget. Vă aduc aminte că la rectificarea bugetară, a trebuit să scoatem 18 miliarde care erau puse din burtă (...) A fost ascuns gunoiul sub preș! Nu accept ascunderea unor cheltuieli! (...) Au fost întârziate plăți pentru a se masca deficitul bugetar. Am asigurat revenirea la legalitate și efectuarea plăților! 

- Asumarea răspunderii are multe aspecte, care o fac să fie o procedură democratică. Poate că am surprins pe unii! (...) Vă spun că nu este orice fel de buget. Venim după o perioadă în care au crescut cheltuielile și deficitul bugetar. (...) România are nevoie să dea un semnal ferm de corectare! Chiar și atunci când au crescut veniturile, acestea au fost erodate prin creșterea inflației...

- Obiectivul nostru a fost acela de a reuşi până la data de 31 decembrie să adoptăm proiectul de buget şi bugetul asigurărilor sociale de stat. (...) Folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită - procedura angajării răspunderii Guvernului. E o procedură legiferată în Constituţie şi spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratică. Am surprins cu angajarea răspunderii. (...) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Dacă există formaţiuni care consideră că legea nu trebuie să intre în vigoare au la dispoziţie instrumentul moţiunii de cenzură

- Ieri, am sărbătorit 30 de ani de la Revoluție (...) Mâine este ajunul Crăciunului. Suntem între două momente importante! Astăzi propunem să facem un cadou românilor!

Premierul Ludovic Orban susține discursul de prezentare al Legii bugetului pe 2020. Guvernul își asumă răspunderea pe acest proiect legislativ!

S-a redeschis ultima ședință! Marcel Ciolacu a spus că nu știe cât durează aceasta! Ordinea de zi și programul de lucru au fost adoptate!

A treia ședință comună a luat o pauză prelungită.  Legea bugetului de stat încă nu a ajuns în Parlament! Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a făcut acest demers pentru a se aştepta forma finală a proiectului de buget pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea, după ce Executivul a acceptat mai multe amendamente.  Cu câteva minute înainte, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea asupra modificării OUG 114/2018.

Marcel Ciolacu se contrează cu Cristian Seidler pe o procedură.

Stelian Ion și Cristian Seidler (USR) doresc suplimentarea ordinii de zi.

A început a 3-a ședință a plenului reunit!

Președintele de ședință, Marcel Ciolacu, rostește măsura adoptării moțiunii de cenzură, în termen de 3 zile, de la asumarea răspunderii Guvernului. 242 de deputați și senatori sunt prezenți în plen!

Premierul Orban descrie proiectul de lege privind corectarea OUG 114 și a unor acte fiscal-bugetare.

- Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de măsuri, exact cum cuprindea şi OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, până la chestiuni care sunt legate de diferite tipuri de reglementări privitor la cheltuielile, care se efectuează în bugetul de stat la momentul OUG 114 - bugetul pe 2019 în legea pe care noi am propus-o Parlamentului privitor la 2020.

- Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate contractele prin detaşare din mediul privat în mediul public. (...) Cu o singură excepţie notabilă, (...) este vorba personalul MAE. Le-am dat un timp până la 31 august să reglementeze problema, să se ocupe toate funcţiile cu oameni angajaţi în sistemul public (...) prin concursuri organizate.

- Am introdus în proiectul de lege o interdicție de a cumula salariul cu pensia publică. (...) Am acceptat o excepție pentru învățământul pre-universitar și a asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități. Am acceptat o excepție la anumite companii și societăți, la CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă.

- Şi în domeniul comunicaţiilor, şi în domeniul financiar-bancar am optat pentru a abroga prevederile care au afectat negativ pieţele respective şi companiile din domeniu. De asemenea, am reglementat situaţia Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. (...) Practic, reglementăm situaţia în felul următor: acolo unde nu s-au semnat contracte, ele nu vor mai fi finanţate, la fel în cazul contractelor semnate în care nu s-au efectuat lucrări şi nu s-au acordat avansuri, iar acolo unde sunt contracte unde s-au acordat avansuri şi s-au efectuat lucrări, pe contractele respective admitem mecanismul de decontare a sumelor prin rambursarea cheltuielilor efectuate din împrumuturi de la Trezorerie pe o perioadă de 20 de ani pentru sumele cheltuite, urmând ca restul finanţării să fie problema autorităţii locale. Eventual, dacă vom avea în perspectivă un alt program naţional de dezvoltare locală, continuarea investiţiei să se facă printr-un eventual PNDL 3.

- S-a depus o serie de amendamente. Inițial, propunerea noastră pentru sporurile deosebite a fost aceea de a merge pe un spor în cuantum fix. Expunerea în condiții vătămătoare a angajaților este egală. (...) Am acceptat de a acorda spor de condiții vătămătoare în forma adoptată pe anul 2019, 15% din salariul brut al salariului pe care îl iau angajații din instituții.

- Dorim să reglementăm resursele către cei care chiar au nevoie. (...) Ne-am asumat răspunderea, să venim cu o legislație corectată.  Am desființat taxa de 2%, care era pusă pentru companiile din Energie. A generat efecte distructive pentru firmele de transport, distribuție și furnizare din Energie. În perioada de tranziţie, până la revenirea la un sistem liberalizat de fixare a preţului energiei electrice şi a gazului natural, ne-am asumat răspunderea să venim cu legislaţia care să reglementeze situaţia consumatorului vulnerabil. De asemenea, am desfiinţat taxa de 2% care era pusă pentru companiile din energie şi care a generat efecte extrem de negative

- Cu privire la domeniul Energiei, OUG 114 a revenit la sistemul prețului pentru consumatorii vulnerabili. (...) Revenirea la o piață liberă în acest domeniu nu se va produce imediat, de la 1 ianuarie, ci cu o perioadă de tranziție, care să revină, în bune condiții, la fixarea prețurilor pe piață și care să ne permită susținerea consumatorului vulnerabil.

- Când ne-am prezentat în fața Parlamentului, pentru votul de învestitură, ne-am angajat să corectăm OUG 114!

A început a doua şedinţă comună, care vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020!

Premierul Ludovic Orban a ținut un scurt discurs, spunând că bugetul pe 2020 a ținut cont de Legea pensiilor în vigoare! 'Am asigurat sumele prevăzute pentru creșterea pensiilor în Legea bugetului asigurărilor sociale!' a menționat Ludovic Orban. Acesta a mai spus că a aprobat la această lege un amendament, care prevede creşterea comisionului de transmitere prin intermediul Poştei Române de la 1% la 1,1%.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a deschis prima ședință a plenului. Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020! A fost aprobată ordinea de zi, prin votul parlamentarilor prezenți în plen!

Ședința întârzie să înceapă de 30 de minute! DC News va transmite în format LIVE text și video! Parlamentarii își ocupă locurile în plen. 

Şedinţele comune ale Parlamentului încep de la ora 16,00. Conform programului, în prima şedinţă comună Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii au putut depune amendamente la aceste proiecte de lege până luni dimineaţa, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în şedinţă, dacă şi le însuşeşte. Tot, luni, parlamentarii se vor reuni în a patra şedinţă comună pentru a discuta proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului, transmite Agerpres.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, va sesiza Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern în legătură cu angajarea răspunderii Executivului pe proiectul de buget pe 2020, 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel