Urmărește emisiunea live
Guvernul decretează o urgență sanitară în cinci regiuni. Gripa aviară face ravagii în Venezuela
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Matthis Volquardsen/ Pexels
Fotografie de la Matthis Volquardsen/ Pexels
Autoritățile au interzis și transportul și vânzarea păsărilor de curte și a ouălor din zonele unde a fost confirmată prezența virusului.

Autoritățile venezuelene au decretat stare de urgență sanitară pentru următoarele 90 de zile în cinci regiuni ale țării, după ce au izolat virusul gripei aviare (AH5N1) la unele exemplare de păsări sălbatice din zona de coastă Anzoategui. 

Acest lucru a fost raportat de ministrul Științei și Tehnologiei, Gabriela Jimenez.”Au fost decretate măsuri de izolare în statele Anzoategui, La Guaira, Nueva Esparta, Sucre și Miranda. Cu toate acestea, este posibil ca și alte state să fie incluse în listă după sosirea rezultatelor investigațiilor epidemiologice privind gripa aviară dispuse în exemplare de crescătorie din alte teritorii”, a scris el pe Twitter.

Autoritățile au interzis și transportul și vânzarea păsărilor de curte vii și a ouălor de la primăriile unde virusul a fost confirmat.

Guvernul Ecuadorului declarase o stare de urgență sanitară similară în toată țara pe 30 noiembrie trecut, după depistarea unui focar de gripă aviară într-o fermă din provincia Cotopaxi, în urma căreia s-a dispus suprimarea a aproape 180.000 de exemplare de păsări de curte. Autoritățile ecuadoriene au dispus interzicerea vânzării păsărilor de curte și a produselor din carne de pasăre (găini, găini și ouă) pentru următoarele 90 de zile, relatează Agenzia Nova.

Citește și:

Caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1, în apropiere de graniţa cu România

Autoritatea a precizat că a instituit o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul. NEBIH a adăugat că toate cele 3.080 de gâşte de la ferma respectivă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului.

La începutul acestei luni, Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a descoperit focare de gripă aviară H5N1 la două ferme din judeţul Bacs-Kiskun, din sudul Ungariei.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie. 

Gripa aviară a dus la o restricție la achizițiile de ouă, în Marea Britanie

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după ce livrările au fost perturbate de gripa aviară, transmite Reuters.

Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară, ceea ce afectează livrările de ouă şi provoacă îngrijorări cu privire la o criză de carne de curcan şi pui pentru masa de Crăciun.

Asda, al treilea mare lanţ de magazine alimentare după liderul Tesco şi Sainsbury's, şi-a informat clienţii că vor putea cumpăra maxim două cutii de ouă, în timp ce Lidl a introdus o limită de trei cutii de ouă... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel