Guvernul a uitat rolul său de mediator între sindicate şi patronate şi impune salariul minim
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Premieră în sistemul financiar al unei ţări. În timp ce sindicatele şi patronatele au căzut de acord la un salariu minim pe anul 2011 de peste 700 de lei, Guvernul, în loc să îşi ia în serios rolul de mediator, acţionează şi încearcă să impună un salariu minim pe economie de 690 de lei. Motivul îl reprezintă acordul cu FMI, în care se indică un salariu minim de 650 de lei.

Un salariu minim de 690 de lei şi o majorare salarială pentru bugetari de 15% din anul 2011 sunt variantele pentru care coaliţia de guvernare a optat. Soluţiile vor fi prezentate grupurilor parlamentare ale arcului guvernamental, a declarat liderul grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian.

În privinţa majorărilor salariale, el a precizat că o creştere a actualelor salarii din sectorul bugetar cu 15% reprezintă un risc pe care liderii coaliţiei doresc să şi-l asume, în condiţiile în care veniturile bugetare nu sunt foarte consistente.

De asemenea, este analizată, la propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, o majorare suplimentară a salariilor sub 1.000 de lei, sub o formulă care nu va căpăta forma unui ajutor social. În privinţa salariului minim pe economie din 2010, în coaliţie s-a exprimat intenţia majorării acestuia de la 600 la 690 de lei, în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional a indicat un nivel de maximum 650 de lei, a precizat deputatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel