Guvernul a adoptat OUG-ul pentru suprataxarea companiilor de petrol şi gaze. Rareş Bogdan acuză presiuni asupra unor miniştri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Martin Damboldt, Pexels
Fotografie de la Martin Damboldt, Pexels
Suprataxarea companiilor de petrol şi gaze care operează în România a fost aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri, 28 decembrie. Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL, acuză presiuni făcute asupra unor miniştri, dar vorbeşte şi despre un şantaj la adresa statului român pentru ca această supraimpozitare să nu fie aprobată.

"Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului de Finanţe, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului nr. 1854/2022 al Consiliului din 6 octombrie 2022, privind o intervenţie de urgenţă pentru aprobarea problemei preţurilor ridicate la energie. Aşa cum menţionează inclusiv titlul, regulamentul este recent aprobat de către Consiliu, în data de 6 octombrie 2022. Principalul motiv este, pe de o parte, de a proteja categoriile vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi, pe de altă parte, obiectivul principal al Guvernului României şi inclusiv cel stipulat în regulamentul european este de a asigura finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere cele din surse regenerabile. Aşadar, avem de-a face cu o transpunere a unui regulament european care vizează toate statele membre. Olanda, Franţa, Germania, spre exemplu, au impus o cotă de 33% a acestor extraprofituri sau, să le zicem, superprofituri ale companiilor care activează în domeniu. Irlanda, şi ea, a transpus regulamentul şi merge pe o cotă de impozitare de 75%, Italia a ales 50% din profiturile pe anul 2023, Cehia, un stat comparabil cu România, zicem noi, a impus o cotă de impozitare de 60%, Grecia 90%. Aşadar, toată Europa cere această contribuţie de solidaritate şi România trebuie să se alinieze, ca membru al Uniunii Europene, la acest regulament. Vorbim de superprofituri în domeniu în vremuri în care preţurile la produse energetice sunt volatile, pentru unele state, din fericire nu e cazul României, resursele dificil de identificat şi populaţia are nevoie de sprijin în aceste vremuri complicate.

Companiile vizate sunt companiile solide, cu profituri considerabile, cele care în anii trecuţi au performat extraordinar, iar acum este rândul lor, aşa cum a stipulat Regulamentul European, să contribuie la trecerea cât mai uşoară peste această perioadă grea. Cine sunt subiecţii contribuabili? Sunt societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Aşa cum stipulează şi Regulamentul, România a transpus mot à mot, ca să zic aşa, această prevedere. Cota de impozitare, exact cum am spus şi mai devreme, este de 60% din extraprofitul care depăşeşte cu 20% media, iar ce este foarte important, aşa cum am menţionat şi mai devreme, din această sumă colectată în acest fond special, minim 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi investiţii din energie din surse regenerabile. Termenul de plată va fi 25 iunie 2023, respectiv pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat 2022, şi 25 iunie 2024 pentru profitul care se va realiza în anul 2023. În mare, cam acestea sunt prevederile. ", a transmis Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, citat de Rador.

FPPG iese la atac 

"Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) atrage atenţia opiniei publice că proiectul de Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 (referitoare la o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie) nu este de natură să rezolve criza energiei ci, dimpotrivă, va genera numeroase dezavantaje în rândul operatorilor din domeniul petrol şi gaze prin diminuarea considerabilă a bugetelor de investiţii. Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, România are cea mai ostilă abordare din UE pentru industria de petrol şi gaze în contextul în care are deja cel mai mare nivel de taxe suplimentare. Neluarea în considerare a taxelor suplimentare deja introduse este în contradicţie cu principiile Regulamentului European", avertizează organizaţia printr-un comunicat transmis miercuri Agerpres. 

Rareş Bogdan acuză presiuni asupra unor miniştri şi spune că România nu poate fi şantajată

"Statul român nu poate fi şantajat de nimeni, pentru că dacă s-ar întâmpla asta, ar fi un stat slab. Vă asigur că nu este un stat slab, şi va sta pe picioarele lui în această încercare de influenţare. Vreau să îl felicit pe premierul României, dar şi Guvernul, că şi-a asumat această chestiune. Cei care au dat acest comunicat (n.r. FPPG) ar trebui să îşi ia nişte consilieri foarte buni, pentru că au nişte consilieri foarte proşti şi neşcolarizaţi. 

Două, trei, cinci companii plâng cu lacrimi de crocodil, dar au uitat să spună sumele cu care au taxat românii şi companiile româneşti în acest an, şi faptul că una dintre aceste companii, de la 3 miliarde de lei profit, va depăşi 12 miliarde lei profit. La 9 luni de zile, a raportat profit de 9 miliarde. 

S-au făcut presiuni, de asta îl felicit pe premier, dar şi pe miniştri, că au adoptat ordonanţa în cele din urmă.

Dânșii vor plăti (...) în 25 iunie 2023. O chestiune care mi se pare flagrantă, ca să nu spun că de-a dreptul ticăloasă, este că nu au pus și partea a doua a ordonanței. Ordonanța prevede ca în cazul în care companiile din acest domeniu dovedesc că fac investiții în exploatare, în surse noi de exploatare sau în dezvoltarea actualelor capacități, vor primi 70% din sumele pe care le plătesc de la statul român. Asta nu s-a spus în comunicatul pe care l-au dat cu ticăloșie domnii de la companii. De aceea vă spun că au niște consilieri foarte proști sau foarte slabi pregătiți. Totodată, n-ați văzut să scoată un singur cuvânt de Regulamentul 1854 adoptat pe 6 octombrie. Au mai uitat să spună ceva: impozitul adoptat este doar pentru doi ani de zile, într-o perioadă complicată din punct de vedere al energiei. Germania și Bulgaria taxează cu 33%, Austria taxează cu 40%, Irlanda taxează cu 90%, Cehia cu 60%, Italia cu 55%, Belgia cu 75%”, a mai declarat Rareș Bogdan.", a precizat Rareş Bogdan, conform Antena 3 CNN. 

Rareş Bogdan: Au fost miniştri care nu au vrut să dea OUG

Rareş Bogdan spune că sunt miniştri care nu au vrut ca această ordonanţă să fie aprobată de Guvern, şi critică în termeni duri comunicatul FPPG, care transmite că "rata efectivă de impozitare a producţiei de gaze naturale în România este de peste 3 ori mai mare decât media europeană încă din 2018". 

Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiei atrag atenţia că, pentru a limita impactul în descurajarea producţiei locale şi a viitoarelor investiţii în sector, cota aleasă, de 60%, este mai cu mult mai mare decât în orice altă ţară a Uniunii Europene.

"Astfel, un procent de 33% (prevăzut de regulament) ar fi mai adecvat. Nivelul cotei nu trebuie să pună în pericol capacitatea producătorilor de a menţine şi stimula investiţiile viitoare în capacităţi de producţie necesare", subliniază documentul.

"Îi duc eu la școală. Dacă iau consilieri proști și îi plătesc cu zeci de mii de euro, îi învăț eu școală acum. Cum poți să afirmi așa într-un comunicat oficial? Comunicatul este mincinos și ticălos! Uită să vorbească că mai multe state europene au taxat cu mai mult de 60% și uită să spună că 70% din sumele pe care le vor plăti începând cu 25 iunie li se vor întoarce în conturi în momentul în care arată că fac investiții. S-au făcut presiuni și de aceea felicit că premierul a dat această ordonanță. Au fost și miniștri care nu au vrut să o dea. Se fac presiuni în continuare”, a conchis Rareș Bogdan, conform Ştiri Diaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel