Data publicării:
Guvernul, 8 obiective de investiţii strategice
Guvernul a adoptat joi o hotărâre prin care se aprobă încă 8 obiective de investiţii strategice care urmează să fie pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, pe lângă alte 13 proiecte care au fost deja aprobate.
Astfel, prin actul normativ aprobat joi în anexa la HG privind proiectele strategice de investiţii în parteneriat public-privat a fost inclus proiectul privind 'Linia ferată de mare viteză Bucureşti - Craiova (Sofia) - Timişoara (Belgrad) - Cluj (Budapesta)'. 'Realizarea liniei ferate de mare viteză, în lungime de aproximativ 1.275 km, va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală şi principalele oraşe de pe traseu şi va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timişoara - Cluj, Craiova - Sofia, Timişoara - Belgrad şi Cluj - Budapesta.
Se estimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene şi rutiere către transportul feroviar, atragerea turiştilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau se vor dezvolta pe traseu, dar şi a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate', potrivit notei aferente proiectului.
Exitindere, rețeaua de metrou
Un al doilea obiectiv vizează 'Extinderea reţelei de metrou prin realizarea magistralei M7'. 'Se va construi o magistrală de metrou pe ruta Bragadiru - Alexandriei - Colentina - Voluntari, în lungime de 25 km, cu aproximativ 30 de staţii, un terminal şi un depou, traseu pe care vor circula aproximativ 30 de trenuri. Realizarea investiţiei va conduce la creşterea mobilităţii populaţiei şi va decongestiona traficul de suprafaţă, dar va determina şi creşterea ariei zonei metropolitane a Bucureştiului prin dezvoltarea urbanistică a aşezărilor adiacente', conform fişei proiectului.
Extinderea Portului Constanța
Un alt obiectiv care va fi realizat în parteneriat public-privat se referă la 'Molurile nr. 3 şi nr. 4 din Portul Constanţa Sud'. 'Extinderea Portului Constanţa prin crearea unor terminale suplimentare de operare poate deveni un important punct de atracţie pentru investitori şi creează premisele pentru operarea de nave de mare capacitate, va conduce la creşterea capacităţii de transport maritim pentru pasageri şi mărfuri, implicit la creşterea volumului schimburilor comerciale', se arată în descrierea proiectului.
Complex hidrotehnic
Pe lista noilor obiective de investiţii strategice se regăseşte şi 'Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele - Nicopole pe fluviul Dunărea'. Proiectul are drept scop principal 'amenajarea hidrotehnică a fluviului Dunărea pe sectorul aval de Porţile de Fier I şi II, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre şi la dezvoltarea economică pe termen lung în zona oraşului Turnu Măgurele'. 'De asemenea, se va asigura alimentarea cu apă a localităţilor riverane, acestea nemaifiind dependente de nivelul Dunării', conform proiectului.
Centrală hidroelectrică
Pe lista anexă a fost introdus şi obiectivul de investiţii 'Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşeşti'. 'Principalul obiectiv al proiectului este creşterea siguranţei în funcţionare a SEN (Sistemului Energetic Naţional), centrala fiind concepută a se realiza cu o putere totală instalată de 1000 MW', se menţionează referitor la acest obiectiv.
Hoteluri de lux
Un alt obiectiv de investiţii ce se doreşte realizat în parteneriat public-privat vizează 'Construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră - New Costineşti'. Proiectul constă în 'construirea a 4 resorturi de lux, pe o suprafaţă totală de peste 800 de hectare de teren, dar şi a 8 hoteluri de 5 stele cu peste 4.000 de camere'. Astfel se are în vedere 'realizarea de noi spaţii de cazare la standarde occidentale, prin valorificarea a aproximativ 2,5 km de plajă la Marea Neagră, din zona Costineşti - 23 August', ceea ce va conduce 'la dezvoltarea economică a zonei, la atragerea de investiţii adiacente şi, implicit, a turiştilor autohtoni şi străini'.
Clinică multifuncțională
De asemenea, se va realiza 'construcţia unei reţele de drumuri judeţene care să facă conectarea noii staţiuni de agrement cu DN 39'. 'Clinica multifuncţională 'Dr. Calistrat Grozovici' este un alt obiectiv de investiţii inclus pe listă. 'Este vorba despre o clinică multifuncţională care se va construi în incinta Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş', proiectul prevăzând construirea a două corpuri de clădire cu o suprafaţă desfăşurată de circa 51.000 mp, pe mai multe nivele, care vor avea în componenţă secţie de urgenţă, unitate ambulatoriu, unităţi ATI, săli pentru consultaţii, imagistică, radioterapie, bloc operator, farmacie, camere de gardă, cabinete, heliport, amfiteatru şi săli de cursuri pentru studenţi, laboratoare, bloc de cercetare, săli de şedinţă, vestiare, spaţii pentru vizitatori, spaţii tehnice', se arată în descrierea proiectului.
Spital regional
Un alt proiect este cel privind Spitalul regional Târgu Mureş. 'Spitalul va avea o capacitate de aproximativ 800 - 1.000 de paturi, va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul judeţelor sau al municipiilor arondate, va fi dotat cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, cât şi cu clinici de specialitate şi centre de cercetare dotate corespunzător. Pe lângă spital se vor construi atât cartiere de locuinţe pentru medici şi personalul auxiliar, cât şi infrastructură de cazare pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor', conform fişei de proiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News