Gutuiată de casă. Rețeta aromată și parfumată
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sebastian Coman Photography)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sebastian Coman Photography)
Gutuiata este un lichior aromat și parfumat care poate fi preparat acas. Iată ce ai de făcut...

Ingrediente
 
- aprox. 1.2 kg gutui cântărite după ce au fost curățate
- 500 g zahăr
- 1 litru vodka de 40 de grade
- sucul de la o lămâie
- opțional mai puteți adăuga: 1-2 păstăi de vanilie sau 2 batoane de scorțișoară sau câteva semințe de cardamon

Cum se prepară
 
Aveți nevoie de un borcan de aprox. 2-3 litri, spălat și uscat, cu capac etanș. Spălați gutuile, frecați-le bine să îndepărtați puful. Curățați-le de codițe și de caseta cu semințe, dar nu îndepărtați coaja. Tăiați gutuile cuburi sau felii și stropiți-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida, potrivit bucate-aromate.ro.

Puneți gutuile, zahărul (și vanilia, scorțișoara sau cardamonul, dacă folosiți) într-un borcan încăpător. Acoperiți borcanul cu un tifon sau cu o farfurioară și lăsați-l așa timp de 2-3 zile. Amestecați din când în când să ajutați zahărul să se dizolve. Gutuile se vor înmuia și vor lăsa sirop. Nu la fel de mult ca alte fructe mai zemoase (vișine, caise, etc), dar vor lăsa și ele.

Turnați alcoolul în borcan, peste fructe, amestecați și înfiletați capacul. Lăsați gutuiata în cămară pentru aproximativ 2 luni. După acest timp, strecuraţi lichiorul de gutui printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş. Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros, până la servire.

Citește și:

Dulceață de gutui, fără fierbere: rețeta. Este gata în doar 5 minute

Ingrediente 

- 5 gutui

- 5 cm de rădăcină de ghimbir

- 1 kg de miere

- 1 lingură de pulbere de scorțișoară

- 1 lămâie

Cum se prepară

Spălați bine gutuile, îndepărtând puful. Tăiați-le în jumătăți, eliminând părțile viermănoase. Dați-le pe răzătoarea mare într-un bol de sticlă sau într-un vas de ceramică. Adăugați ghimbirul dat pe răzătoarea cu găuri mici, pulberea de scorțișoară și sucul proaspăt stors de la lămâie, scrie lataifas.ro, redând rețeta de pe cristelageorgescu.ro.

Adăugați și mierea și amestecați bine, până la omogenizare cu o lingură de lemn. Acoperiți vasul și lăsați gemul la macerat 3-5 zile, amestecând zilnic în el. Transferați apoi dulceața rezultată în borcănele de sticlă. Închideți-le ermetic și păstrați-le în frigider. Această dulceață poate fi consumată ca atare, poate fi servită pe pâine, pe clătite, ca o miere vindecătoare sau ca sirop. 

Gem de mere: Rețeta specială de sezon. O explozie de aromă!

Dacă vrei să faci gem de mere, ți-am pregătit o rețetă foarte simplă. Iată cum se prepară.

Ingrediente

-2 kg de mere

-1 kg de zahăr

-½ pahar de apă

Cum se prepară

Pentru prepararea acestui gem sunt potrivite merele mature sau un pic imature: fructele conțin multă pectină și gemul preparat din aceste mere se va gelatiniza bine, potrivit bucatarul.eu. Spălați și curățați merele: merele într-o cratiță, iar cojile în alta. Presărați merele decojite cu zahăr (adăugați zahăr după gust) și agitați cratița ca să se distribuie zahărul.

Turnați apa în rămășițele de mere, puneți cratița la foc mic și fierbeți timp de 10 minute. Lăsați să se răcească un pic și turnați lichidul obținut în mere. Puneți cratița cu mere la foc și fierbeți până vor deveni moi (30-40 de minute), amestecați bine, reduceți focul și fierbeți gemul. Întregul proces durează aproximativ o oră.

Când masa va fi de 2 ori mai mică decât cea inițială, puteți verifica dacă gemul este gata: puneți o picătură de gem în farfurie, lăsați să se răcească și dacă nu curge, atunci gemul este gata. Puneți gemul fierbinte în borcane uscate și sterilizate și închideți-le cu capace. Veți obținut 3 borcane de 0.5 l și încă puțin gem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel