Grupul de firme Frasinul revoluționează construcția de drumuri. Asfalt cu 50% mai rezistent pe un tronson de drum județean / VIDEO
Grupul de firme Frasinul revoluționează construcția de drumuri. Acesta a turnat asfalt cu 50% mai rezistent pe o porțiune de drum județean.
Grupul de firme Frasinul a turnat pe 1,8 km din DJ 172 un strat de uzură cu un bitum special obținut din reciclarea cauciucurilor uzate, care este mai rezistent la traficul greu, întreținerea lui costă mai puțin, distanța de frânare este mai mică, iar durata de viață cu 50% mai mare, o premieră în România.
Costurile au fost suportate de compania Frasinul și de MOL Ungaria, firma care a patentat bitumul special.
”Am optat pentru această metodă pentru că am văzut că toți beneficiarii lucrărilor pentru care licităm cer o garanție destul de extinsă pentru ele, uneori o garanție pentru drumuri mai mare decât are garanția produsul pe care îl folosim la asfaltarea lui. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a cerut, spre exemplu, garanție de 8-10 ani pentru lucrare când mixtura asfaltică are o garanție de 5 ani. În cadrul grupului am început să căutăm soluții pentru ca să putem acorda și noi o garanție mare și să putem câștiga licitațiile. Astfel, am ajuns să căutăm altă soluție tehnică. Am trimis adrese companiilor producătoare de bitum, OMV, MOL, iar cei de la MOL ne-au invitat la Budapesta la o discuție, ne-au explicat datele tehnice și ne-au arătat drumuri asfaltate cu acest bitum, le-am văzut eu cu ochii mei. Mi-a plăcut cum arătau drumurile după 6 ani și am luat hotărârea ca împreună cu ei să facem un tronson inovativ. Avantajele sunt durata de viață mai mare cu 50% față de drumurile asfaltate cu bitumul standard, costuri la întreținere mai mici, distanța de frânare mai mică cu 5-10%, zgomotul de rulare mai mic”, a explicat Traian Larionesi, directorul grupului de firme Frasinul.
Bitumul din România se importă
El a spus că în România nu există nicio companie care să producă bitum, cele de la Brazi și Suplacu de Barcău închizându-se.
”Tot bitumul se importă. Noi aducem de la OMV din Austria, de la MOL din Ungaria și de la Orlen din Polonia. Eu mi-aș dori ca în viitor să asfaltăm cât mai multe drumuri cu acest bitum, dar totul depinde de beneficiari dacă își doresc să avem drumuri de calitate. Stăm prost la infrastructură în România, tocmai de aceea cred că ar trebui luate niște decizii curajoase, iar în SF-uri să se pună niște soluții tehnice cu produsul respectiv. Dacă ar exista interes în România, MOL ar fi dispusă să facă o fabrică de bitum la noi în țară și am rezolva și problema deșeurilor”, a spus el.
Potrivit lui Traian Larionesi, compania Frasinul are logistica și capacitatea de a turna 2.000 de tone de asfalt zilnic, ceea ce înseamnă 6 km: ”Avem două stații de asfalt. Se toarnă două straturi de asfalt. La primul strat, nu e nevoie să torni cu acest bitum, doar la cel de uzură, unde costurile sunt cu 5 până la 8 euro mai mari, dar turnarea costă la fel, producerea la fel, piatra la fel. Doar bitumul e mai scump. Dacă ținem cont că are o durată de viață cu 50% mai mare, atunci e mult mai ieftin decât cu bitumul folosit în prezent, 50-70. Pe acesta l-am suportat noi fiindcă vrem să fie un tronson foarte circulat de mașini de mare tonaj pe care oamenii să-l vadă cum se comportă, să fie un exemplu”.
Cauciucurile uzate servesc la producerea bitumului special
Camelia Ene – Country Chairman & CEO MOL România: ”Noi ne-am stabilit obiective ambițioase prin intermediul strategiei noastre Shape Tomorrow prin care ne dorim să ne implicăm în proiecte de economie circulară, în care folosim deșeuri – cum ar fi cauciucul sau plasticul – ca materii prime, iar acest bitum pe care îl testăm astăzi este un produs inovator, patentat de MOL Grup, pe care îl testăm pentru prima dată în România astăzi și sperăm să fie începutul unei colaborări viitoare”.
Andras Geiger, senior expert la MOL: ”E dificil de manageriat problema cauciucurilor uzate, dar ele servesc iată la producerea acestui bitum special. Granulele fine de cauciuc se obțin din măcinarea cauciucurilor uzate. Acest bitum produs de MOL se poate folosi în stații normale de producere a mixturilor asfaltice fără tehnologii speciale. Drumurile asfaltate cu acest bitum au o durată de viață sporită, rezistență mărită la încărcări și au durată mai mare de viață”.
Marcel Boloș, prezent la eveniment
Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR NV), Marcel Boloș, a felicitat compania Frasinul pentru proiectul inovativ: ”Județul Bistrița-Năsăud are o rețea de 700 de km de drumuri, prin accesarea de fonduri europene sunt în curs de modernizare sau sunt deja modernizați circa 600 de km, ceea ce înseamnă un procent de 90% din întreaga infrastructură rutieră, ceea ce cred eu este o premieră la nivel național și nu pot decât să felicit CJ Bistrița-Năsăud. Felicit compania Frasinul pentru această inițiativă lăudabilă și mi-aș dori să avem cât mai multe proiecte de infrastructură rutieră cu astfel de tehnologii cu impact pozitiv asupra ceea ce înseamnă durabilitatea lor”.
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a spus: ”E o mare bucurie pentru mine că astăzi, aici, se scrie istorie în județul Bistrița-Năsăud, unde se face performanță. Mă bucur că CJ a reușit, în 2018, să ia din cei 165 de milioane de euro puși la dispoziția CJ-urilor la nivel național suma de 105 de milioane de euro, 65% din sumă, iar în urma acelui succes de atunci urmează astfel de lucruri care se întâmplă și astăzi. E o mândrie pentru mine că aici, pe un drum județean, să aibă loc acest proces de turnare a unui mixturi asfaltice. E de salutat acest lucru. Felicit pe cei de la Frasinul că și-au asumat găsirea unei soluții pentru creșterea cu 50% a duratei de viață a acestui tronson și le mulțumesc că au găsit și soluții să suporte financiar împreună cu cei de la MOL acest tronson inovativ de circa 1,8 km. E importantă și reducerea costurilor de întreținere, și a duratei de viață, și a distanței de frânare, a zgomotului, dar creșterea cu 50% a duratei de viață este extrem de importantă ca și creșterea suportabilității la tonajul ridicat, iar în a această zonă avem foarte multe balastiere cu tonajul ridicat”, potrivit Timponline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News