Data publicării:

Gruparea Houthi din Yemen folosește apa pe post de armă. Milioane de oameni sunt afectați

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com
Houthi a blocat accesul la apă pentru aproape 2 milioane de yemeniți. Cum se folosește gruparea militară de resursele de bază pentru a induce teroare în rândul cetățenilor.

În urmă cu puțin timp, SUA și Regatul Unit au lansat atacuri aeriene asupra Yemen, din cauza grupării Houthi care este susținută de Iran, dar și care ataca navele comerciale din Marea Roșie. Principalul obiectiv al acestora este de a slăbi ajutorul primit de Israel în conflictul său din Gaza. Astfel, cu susținerea Iranului, Houthi, din Yemen, au organizat numeroase atacuri în Marea Roșie, deși SUA au avertizat de nenumărate ori țara menționată.

Gruparea Houthi, printre altele, reprezintă și un factor destabilizator pentru populația locală.

Astfel, potrivit unui raport al Human Rights Watch, de la sfârșitul anului trecut, Houthi și guvernul Yemen funcționează pe modelul Hamas - Palestina:

„Timp de opt ani, forțele houthi și guvernamentale yemenite au încălcat drepturile locuitorilor din Taizz la apă, precum și multe alte drepturi umane care depind de disponibilitatea și accesibilitatea apei sigure și suficiente, inclusiv drepturile la viață și sănătate.

Taizz (N.R. un oraș mare din Yemen) s-a confruntat cu dificultăți în a asigura apă adecvată pentru locuitorii săi, însă procentul populației cu acces la apă sigură și suficientă a scăzut drastic în timpul războiului. Multe dintre sursele de apă, facilitățile și serviciile pe care locuitorii din Taizz se bazau anterior nu mai funcționează din cauza distrugerilor provocate de război, problemelor de salinizare sau a întreruperilor continue de electricitate datorate lipsei de combustibil care determină opriri în funcționarea pompelor de apă. Astăzi, doar 21 din cele 88 de puțuri conectate la rețeaua publică de furnizare a apei din Taizz sunt funcționale. Locuitorii depind de apa foarte limitată care mai intră în rețeaua publică de apă, recoltarea apei de ploaie, apa furnizată de ONG-uri sau apa pe care o achiziționează din camioanele de apă sau din puțurile private. În plus față de puțurile gestionate de Corporația Locală de Apă și Igienă din Taizz (TLWSC), care administrează și menține furnizarea de apă urbană și tratarea apelor uzate din Taizz, multe persoane, familii și companii au săpat puțuri nereglementate considerate "puțuri private".”, notează raportul.

Au minat bazinele de apă. Este interzis accesul organizațiilor umanitare

„O problemă crucială în situația actuală a apei din Taizz este divizarea controlului asupra guvernoratului între houthi și guvern. Patru din cinci bazine ale Taizz sunt sub controlul houthi sau pe linia frontului a conflictului, făcându-le inaccesibile pentru TLWSC (Corporația Locală de Apă și Igienă din Taizz). Cu toate acestea, majoritatea populației locuiește în orașul Taizz, capitala guvernoratului, care se află sub controlul guvernului yemenit.

Dintre cele cinci bazine care alimentează rețeaua publică de furnizare a apei a guvernoratului Taizz, două sunt sub controlul houthi (al-Hyma și Habir și al-Hawban), două se află pe linia frontului a conflictului și sunt inaccesibile pentru TLWSC (al-Dhabab și al-Hawjala), iar unul rămâne sub controlul guvernului (orașul Taizz).

Houthi au transformat apa într-o armă în Taizz blocând fluxul de apă din cele două bazine aflate sub controlul lor și care ar trebui să curgă în orașul Taizz aflat sub controlul guvernului, unde se află stația principală de control a apei, care tratează și distribuie apa în întreaga rețea. Houthi au blocat această apă în ciuda cunoștinței clare că rezidenții orașului Taizz depind de apa din aceste bazine. De asemenea, houthi au continuat să blocheze și să restricționeze apa în cadrul asediului asupra orașului, împiedicând intrarea camioanelor cu apă, pe care mulți locuitori din Taizz care nu sunt conectați la rețeaua publică de apă s-au bazat de mult timp. Ei au refuzat în repetate rânduri accesul agențiilor de ajutor umanitar în oraș pentru a furniza servicii de apă și igienă locuitorilor. Houthi sunt de asemenea acuzați că au amplasat mine terestre în și în jurul infrastructurii și facilităților de apă.”, mai arată raportul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel