Data publicării:

Grupa sanguină îți accelerează riscul unui accident vascular cerebral precoce

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Cercetătorii au descoperit că oamenii care au o anumită grupă de sânge prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A prezintă un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu persoanele cu alte tipuri de sânge.

Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice afișate pe suprafața celulelor noastre roșii din sânge. Printre cele mai familiare sunt cele numite A și B, care pot fi prezente împreună ca AB, individual ca A sau B, sau deloc prezente, ca O.

Chiar și în cadrul acestor tipuri majore de sânge, există variații subtile care decurg din mutații ale genelor responsabile.

Acum, cercetările genomice au descoperit o relație clară între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600.000 de controale fără accident vascular cerebral. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani.

O căutare la nivelul genomului a evidențiat două locații puternic asociate cu un risc mai devreme de accident vascular cerebral. Unul a coincis cu locul în care se află genele pentru grupa de sânge. O a doua analiză a unor tipuri specifice de gene ale grupului de sânge a descoperit apoi că persoanele al căror genom a codificat pentru o variație a grupului A aveau o șansă cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu cei care aveau alte tipuri de sânge.

Pentru cei cu o genă pentru grupul O1, riscul a fost mai mic cu 12%.

Cercetătorii spun că nu există motive de îngrijorare

Cercetătorii notează, totuși, că riscul suplimentar de accident vascular cerebral la persoanele cu sânge de tip A este mic, așa că nu este nevoie de vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

„Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare”, spune autorul principal și neurologul vascular Steven Kittner de la Universitatea din Maryland.

„Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine ​​​​circulante, toate jucând un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”.

În fiecare an, în SUA, puțin sub 800.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral. Cele mai multe dintre aceste evenimente – aproximativ trei din patru – apar la persoanele de peste 65 de ani, riscurile dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.

De asemenea, persoanele incluse în studiu au trăit în America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia, persoanele de origine non-europeană reprezentând doar 35% dintre participanți. Studiile viitoare cu un eșantion mai divers ar putea ajuta la clarificarea semnificației rezultatelor.

„În mod clar avem nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral”, spune Kittner.

Cercetătorii au descoperit că riscul crescut de accident vascular cerebral la grupele de sânge de tip A a devenit nesemnificativ în grupul de accident vascular cerebral cu debut tardiv, sugerând că accidentele vasculare cerebrale care apar devreme în viață pot avea un mecanism diferit față de cele care apar mai târziu.

Accidentul vascular cerebral la persoanele mai tinere este mai puțin probabil să fie cauzat de o acumulare de depozite de grăsime în artere (un proces numit ateroscleroză) și mai probabil să fie cauzat de factori care au legătură cu formarea cheagurilor, spun autorii.

Secvența genetică pentru tipurile de sânge A și B a fost, de asemenea, asociată cu un risc ușor mai mare de cheaguri de sânge în vene, numit tromboză venoasă, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel