Data publicării:

Gropi de gunoi. România riscă să plătească 30.000 euro pe zi pentru o problemă care se poate rezolva, cel mai probabil, în trei-patru ani

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Cel mai probabil, pe 14 decembrie, Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) va condamna România într-o cauză legată de neînchiderea a 31 de depozite industriale.

Din cele 101 de depozite pentru care am fost deja condamnați în 2018, o parte din ele au fost închise. În prezent, vorbim despre încă aproximativ 30 de depozite industriale neecologizate. Din păcate, acestea ar putea plasa România într-o situație delicată, nu doar cu perspectiva unei noi condamnări, ci și cu un risc semnificativ de sancțiuni financiare.

Amenda este 70 milioane de euro de plătit până pe 14 decembrie 2023. Din păcate...  ulterior, până la rezolvarea completă a problemei, trebuie plătiți 30.000 euro pe zi. Până la data de 16 iulie 2009, România avea obligația să închidă și să reabiliteze gropile de gunoi (atât municipale, cât și industriale) care nu se conformează standardelor. La acea vreme, existau 109 astfel de depozite neconforme de deșeuri.

Problema este că... pentru a rezolva situația... ar fi nevoie de vreo trei-patru ani, adică... cel puțin 1.095.000 euro.

Din cauza progreselor lente, în luna februarie 2017, Comisia Europeană (CE) a decis să aducă această problemă în atenția Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Hotărârea CJUE s-a concentrat pe 68 de gropi de gunoi, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în 2020. În plus, până în ianuarie 2020, majoritatea lucrărilor necesare pentru închiderea, sigilarea și regenerarea celorlalte 48 de gropi de gunoi nu fuseseră încă planificate, aprobate sau inițiate. Ca urmare, forul european a luat decizia de a trimite României o scrisoare de notificare formală în urma deciziei CJUE.

Amintim că, în urmă cu o lună și jumătate, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit despre situația depozitelor de deșeuri și gropilor de gunoi din România, în cadrul unui interviu la DC News.

„România face obiectul mai multor proceduri de infringement. Unele dintre ele se referă la managementul deşeurilor, în care suntem foarte aproape de a fi condamnaţi. Nici nu se mai pune problema să fim condamnați, pentru că am fost deja o dată în 2019, însă Comisia a constatat că şi în situaţia în care statul român a fost condamnat de către Curtea Europeană de Justiției nu a luat nicio măsură, nu a închis cele 109 depozite, la vremea respectivă, de deşeuri municipale, industriale periculoase şi industriale nepericuloase. Bineînţeles că lucrurile au evoluat, între timp.

Astăzi, mai sunt doar 33 de astfel de depozite care ar trebui închise. Pe lângă riscul condamnării statului român, cu sancţiuni pecuniare care nu curg de la momentul condamnării - ele se întorc la data punerii în întârziere - şi pe lângă amenda forfetară pe care o vom primi de la Curte, care va fi proporţională cu gravitatea situaţiei, vom plăti şi amenzi pentru fiecare zi de întârziere, până la data la care ne vom conforma şi începând cu data la care am fost puşi....", a spus Mircea Fechet, la DCNews TV.

„Este foarte greu de estimat cât va fi pe zi şi cât va fi suma forfetară. Unele dintre acele depozite, şi astăzi dacă ne apucăm de ele, vor necesita ani pentru închiderea lor. Discutăm despre nişte moşteniri ale industriei comuniste, vorbim de depozite de zgură, vorbim de bataluri de produse petroliere, fie că sunt în judeţul Prahova, în perimetrul fostelor rafinării", a mai spus ministrul Mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel