Gripa aviară, "simptome" şi la portofel. Cu cât se scumpesc ouăle
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Gripa aviară va avea consecințe importante asupra prețurilor. Vor deveni ouăle produse "deluxe"?

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranţă Alimentară, citată de TVR, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost deja sacrificate. Lucrurile nu se opresc aici: numărul păsărilor ucise continuă să crească, inclusiv în ţara noastră.

Pe lângă costurile mai mari de producție cu furajele și utilitățile, gripa aviară face ravagii în România. ”În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a declarat Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, pentru TVR. Reamintim că ultimul focar de gripă aviară a fost confirmat la o a treia fermă avicolă de pe platforma Codlea, în jud. Brașov. Astfel, alte peste 113.000 de păsări vor fi sacrificate, pe lângă cei 130.000 de curcani care vor fi sacrificați în primele două ferme.

50 de milioane de păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare. Din acest motiv și prețul ouălor din import ar putea să crească și mai mult, avertizează analiștii. Europa se confruntă cu cea mai puternică epidemie de gripă aviară raportată până în prezent. Potrivit autorităților sanitar-veterinare, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate. În ultimul an, ouăle s-au scumpit în medie cu peste 70%, conform statisticilor oficiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel