Grevă. Mai mulți profesori, mobilizare împotriva Danei Budeanu. Au lansat și o petiție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Budeanu
Budeanu
Mai mulți profesori spun, pe rețelele sociale, că vor să o dea în judecată pe Dana Budeanu după mesajul scandalos pe care l-a transmis.

Printre altele, Dana Budeanu s-a adresat cu... „Marș la clase!”

„Avem sute de profesoare care se pozează cu fundul pe Instagram și pe TikTok. Care este diferența dintre un profesor băgat în sistem pe note de 2-3 și dintre o amantă pusă la nu știu ce direcție? Vă spun eu: imensă! Măcar amanta ia cașcavalul și pleacă acasă. Profesorii cu 2, 3, 4, nenorocesc generații. Este ca și când ai angaja medici de 2 la UPU și ai omorî oameni”, a mai zis creatoarea de modă, în direct, la România TV.

A fost lansată și o petiție împotriva Danei Budeanu în care s-a scris: „În urma afirmațiilor calomnioase aduse cadrelor didactice în mass-media propun ca, prin intermediul sindicatului, aceasta sa fie chemată în judecată. Cerem daune morale, dar și materiale pentru defăimare și alterarea imaginii. Tot ceea ce obținem sa fie donat unor școli rurale mai puțin dotate”.

Acolo, mai mulți profesori au lăsat comentarii și au spus că s-au simțit jigniți de modul în care Dana Budeanu a vorbit despre ei.

Iată câteva dintre comentariile profesorilor de pe grupurile lor:

„Apelativul de "Marș!" cred ca nu este folosit nici în penitenciare de către gardienii care păzesc deținuții... O jignire, o insulta mai mare și o lipsa de respect mai mare ca aceasta nu cred ca se mai poate suporta...”,

„Trebuie reconsiderat STATUTUL DASCĂLULUI ÎN SOCIETATE!”,

„Domnul Buhnici ProTV a fost sanctionat pentru niste replici acide in spatiul public. Stiti cazul... Cu doamna Budeanu ce facem? O lasam sa isi dea in petec in continuare”,

„Si-a facut o preocupare sa ne insulte. Multi dintre noi am intrat in invatamant cu nota 10 sau note foarte mari”,

„Sunt profesor și îmi doresc ca totul sa fie corect in ceea ce privește situația actuala, iar doamna Budeanu nu a făcut decât sa spună la adresa profesorilor niște vorbe lipsite de adevăr!”,

„Sunt cadru didactic si ma simt hartuit in urma declaratiilor publice ale doamnei, care nu a facut altceva decat sa indemne la ura impotriva unei categorii profesionale, esentiala pentru viitorul Romaniei”,

„Este inadmisibil sa faci asemenea afirmații la adresa acestei profesii. Este una dintre cele mai importante profesii într-o societate”,

„Nu mai pot sa tolerez toată batjocura adusă profesorilor! Cine este Dana Budeanu și cum își permite ea să umilească cadrele didactice?”,

„Semnez petiția deoarece a uitat că un "câine” i-a pus creionul în mână, învățând - o tot ceea ce știe acum”,

„Sunt cadru didactic şi m-am simțit umilitā”,

„Sunt profesor, nu câine”.

Mai jos găsiți petiția:

https://www.petitieonline.com/signatures/petitie_pentru_chemarea_in_judecat_a_d_nei_budeanu/

VEZI ȘI: Greva și salariile 2023. O profesoară: Vă rog, nu ne mai terfeliți atât! Nu ne mai băgați pe toți în aceeași oală! - https://www.dcnews.ro/greva-si-salariile-2023-o-profesoara-va-rog-nu-ne-mai-terfeliti-atat-nu-ne-mai-bagati-pe-toti-in-aceeasi-oala_917433.html

VEZI ȘI: Prof. univ. dr. Miroiu: Făceam meditații pe găini, smântână, brânză, ouă. Mai știți categorie profesională - cu studii superioare și răspundere directă foarte mare - la fel de batjocorită? - https://www.dcnews.ro/prof-univ-dr-miroiu-faceam-meditatii-pe-gaini-smantana-branza-oua-mai-stiti-categorie-profesionala-cu-studii-superioare-si-raspundere-directa-foarte-mare-la-fel-de-batjocorita_917319.html

Amintim că preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr, susţine că nu a primit soluţii din partea guvernanţilor la problemele pe termen scurt şi pe termen mai îndepărtat din învăţământul universitar, iar greva sindicaliştilor va continua cel puţin în această săptămână.

„Problemele pe termen scurt nu au primit răspunsul cuvenit, că nu sunt bani, că avem deficit. S-a încercat ceva cu deficitul, nu ştiu dacă au reuşit să-l mai mărească, să fie acceptat de Comisia Europeană pe buget, însă n-am primit o propunere în aşa fel încât să fim mulţumiţi. Soluţiile pe termen mai îndepărtat, adică viitoarea Lege a salarizării, şi ele trenează. În acest ritm vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă şi cred că va fi o grevă de durată, nu doar de o săptămână", a spus Hadăr, la finalul discuţiilor de ieri de la Palatul Victoria.

El a precizat că sindicaliştii din învăţământul universitar trebuie să intre la negocieri pe problemele pentru care au declanşat greva, respectiv împotriva politicilor sociale şi economice ale României.

„Trebuie să fim chemaţi pentru aceste discuţii. E o altă cauză pe rol, dar repet, în acest ritm nu văd sfârşitul grevei, sunt om cu experienţă şi cred că vom avea săptămâni de grevă. Fiecare a venit cu propuneri, încercând să atragă atenţia că se pot găsi soluţii, dar nu e nimic concret, nu e nimic mulţumitor. Evident, răspunsul poate ni-l va da mâine, dacă va veni la întâlnirea noastră de la FSLI. Sunt multe lucruri care sunt cunoscute. Pe termen scurt ar trebui găsite soluţii pentru a se acoperi inflaţia, salariile, care sunt foarte mici, ori a da numai la debutanţi - 18.000 de colegi atât din învăţământul universitar, cât şi din cel superior, vă daţi seama că nu e mulţumitor, pentru că vor fi colegi care se află imediat lângă debutanţi, care vor fi nemulţumiţi. Iată o soluţie trebuie găsită şi aici. Noi vrem să se dea la aproape toată suflarea de care dispunem astăzi, adică la toate resursa umană de tip cadru didactic. Cadre didactice în învăţământul preuniversitar şi cel superior sunt aproape 260.000", a adăugat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr.

CITEȘTE ȘI: Grevă profesori 2023. Ana Măiță: Voi pleca în concediu orice ar fi. Putem da examen la anul, nu am o problemă să țin copilul un an pe tușă. Și încurajez toți părinții să facă la fel

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL), alături de Asociația SUPRA, Grupul civic Părinții cer schimbare, Asociația Mame pentru Mame, solicită decidenților rezolvarea de urgență a crizei din Educație și să răspundă pozitiv și concret revendicărilor profesorilor.

Profesorii au inițiat zilele trecute un demers civic important și necesar pentru a atrage atenția statului asupra unei probleme vechi și mereu nerezolvate din sistemul de Educație românesc: subfinanțarea cronică. Salariile profesorilor, cărora le pretindem altminteri cu toții să ne formeze corect și competent copiii, sunt mici și insuficiente pentru a asigura o viață decentă. Salarizarea corectă este în acest caz și un act de respect pentru o profesie de care depinde viitorul tuturor, iar menținerea situației curente vădește lipsa de considerație din partea politicului autohton.

Politicienii sunt cei care trebuie în acest moment să rezolve situația pe care tot ei au creat-o, subfinanțând cronic Educația și actorii ei principali, profesorii, timp de 30 de ani. Ei trebuie să ofere profesorilor de urgență o rezolvare corectă și concretă a revendicărilor, astfel incat sa nu se ajungă la amânarea examenelor.

Subfinanțarea generală a educației creează un mediu axat pe supraviețuire, care împiedică progresul, subminează învățarea și creativitatea, și, în plus, permite șantajarea beneficiarului, nevoit să compenseze cu fonduri proprii, private, lipsurile unui sistem care ar trebui să fie gratuit și accesibil la aceeași calitate pentru toți, indiferent de capacitatea financiară.

Dacă greva profesorilor afectează copiii țării, singurii vinovați sunt decidenții

Consecințele lipsei de acțiune corectă a statului la revendicările justificate ale profesorilor sunt multiple și afectează toate păturile sociale. Spre exemplu, în rural, unde lipsa transportului este o problemă încă nerezolvată, copiii vor fi nevoiți să meargă kilometri întregi pe caniculă la școală pentru încheierea amânată a mediilor. Multe familii vor fi nevoite să piardă banii de concedii, care se rezervă cu mult timp în avans pentru a obține prețuri accesibile, astfel încât mulți vor fi nevoiți să renunțe complet la vacanță. Liceenii care ratează, din cauza inacțiunii statului, susținerea la timp a bacalaureatului, pierd posibilitatea de a opta pentru o facultate din afara țării. Cursul normal al vieții unei națiuni întregi se poate schimba radical din cauză că statul amână sau refuză să soluționeze situația.

Așa cum Parlamentul României a fost capabil să adopte rapid noua lege în plină criză a Educației, dacă într-adevăr le pasă de viitorul copiilor și al țării, politicienii trebuie să se mobilizeze și să soluționeze cererile justificate ale unuia dintre cele mai importante corpuri profesionale din țară.

Nu putem pretinde o educație de calitate de la oameni plătiți prost, care au grija zilei de mâine și care devin astfel nevoiți, pentru a-și asigura un trai decent, să își sacrifice timpul liber și onestitatea cetățenească făcând meditații la negru.

Vrem salarii mari pentru profesori și considerăm că este un început firesc pentru a obține în viitor garanția calității învățământului, corectitudine și dedicare din partea acestora.

Cerem, alături de profesori, rezolvarea revendicărilor acestora și subliniem că sub nicio formă nu trebuie ca elevii să suporte acum consecințele a 30 de ani de nepăsare politică. Nu este vina lor, nu este vina profesorilor, este responsabilitatea statului, a transmis FePAL.

Andra Berceanu, director executiv, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL):

Copiii și familiile lor nu trebuie să sufere pentru că statul a adus profesorii în acest punct. Nu ne lăsăm dezbinați, părinții cu profesorii nu pot fi în conflict. Iar părinții ne-au adus la cunoștință că vor pleca în concedii orice ar fi. Mie mi-au scris mulți, și sunt deciși să protesteze așa, mai ales cei ai căror copii nu au examene și nu vor să piardă concediile programate pentru care au agonisit un an de zile. Situația școlară trebuie să se încheie conform calendarului cunoscut și trebuie să se respecte datele examenelor, iar decidenții trebuie să-și asume responsabilitatea și să asigure asta și să soluționeze revendicările profesorilor în timp util.

Ana Măiță, președintă, Asociația Mame pentru Mame:

Personal, voi pleca în concediu planificat ORICE AR FI. Nu permit unui stat incompetent să îmi strice bruma de bucurie pe care o pot asigura copiilor mei. Putem da examen la anul, nu am o problemă să țin copilul un an pe tușă. Și încurajez TOȚI părinții aflați în această situație să facă la fel. Nu mai trebuie sa permitem acestor incompetenți să ne țină prizonieri în politicile lor falimentare. Sunt incapabili să ne asigure un MINIM de predictibilitate pentru noi și pentru copiii noștri. Nu le voi permite sa îmi răpească și picul de predictibilitate pe care eu, prin puterile proprii, o pot dărui copiilor mei: să mergem la mare. Deci vom merge la mare exact când am planificat și vom sta exact cât am planificat și am sperat și visat toată toamna, iarna și primăvara.

Alina Voinea, președintă, Asociația SUPRA:

Subfinanțarea sistemului este la noi politică de stat. Statul nostru ar face orice să nu dea salarii profesorilor, să nu aloce resurse școlilor, pe cât posibil să nu dea nimic, dar să se laude cu olimpici, în timp ce spre jumătate din populație nu poate înțelege corect un text. Salariile profesorilor sunt un bun punct de plecare pentru a rezolva problema asta. Statul a cauzat greva, statul să o rezolve.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel