Grecii vor putea vota prin corespondență pentru europarlamentare
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Cetățenii din Grecia vor putea vota prin corespondență, în premieră.

Schimbare importantă în privința alegerilor europarlamentare va avea loc anul viitor, când grecii vor putea vota pentru prima dată prin corespondență, a anunţat joi la televiziune premierul Kyriakos Mitsotakis, conform agenției dpa, scrie Agerpres.

Astfel, grecii, atât cei din țară, cât și din străinătate, pot trimite buletinele prin poștă, a precizat prim-ministrul. Votarea prin poștă ”extinde electoratul și este reacția cea mai eficientă la absenteism și inerție”, a adăugat el.

Până acum, grecii din străinătate puteau vota doar prezentându-se la cea mai apropiată misiune diplomatică a țării lor, ceea ce - observă dpa - a provocat de multe ori probleme.

Secții de vot pentru cel puțin 40 de persoane

De exemplu, la alegerile parlamentare din iunie, votanții din Chile aveau doar opțiunea de a merge la consulatul grec din Houston, în statul american Texas, până unde ar fi făcut nouă ore cu avionul.

Situația se explică prin faptul că în Chile erau mai puțin de 40 de cetățeni greci cu drept de vot, iar numărul respectiv era limita care ar fi permis ambasadei elene din această țară să deschidă o secție de votare.

Votul prin corespondență evită însă și deplasări pe distanțe mari în interiorul Greciei, deoarece alegătorii puteau vota doar în regiunea unde erau înregistrați, chiar dacă nu mai locuiau și nu mai lucrau acolo.

Citește și: Țara în care, în 2024, s-ar vota printr-o aplicație pe telefon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel