Urmărește emisiunea live
Grecia: Manifestaţie violentă la Atena
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Cel puţin 12.000 de greci au manifestat sâmbătă la Atena cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la revolta studenţească din 1973 reprimată în sânge de regimul coloneilor sprijinit de Statele Unite, potrivit datelor poliţiei, relatează AFP. 

Manifestaţia s-a desfăşurat sub stricta supraveghere a forţelor de ordine, peste 5.000 de agenţii fiind mobilizaţi în centrul Atenei unde piaţa Syntagma a fost survolată de drone şi un elicopter al poliţiei. Manifestanţii au purtat pancarte denunţând imperialismul, NATO, războaiele purtate de SUA, precum şi austeritatea. După marşul care s-a îndreptat spre ambasada americană, incidente minore au izbucnit atunci când un un mic grup de anarhişti a lansat bombe incendiare asupra sediului central al poliţiei.

Manifestanții dispersați cu grenade

Forţele de ordine au făcut uz de grenade cu efecte acustice pentru a-i împrăştia, în timp ce zeci de tineri au ridicat baricade în cartierul Exarhia şi au aruncat cu bombe incendiare de pe clădirea Universităţii Politehnice, de unde a pornit în 1973 revolta împotriva regimului coloneilor. De asemenea, circa 7.500 de persoane au manifestat la Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia. Cel puţin 24 de persoane au fost ucise în 1973 în cursul represiunii de către armată a revoltei studenţeşti, eveniment considerat ca un episod care a contribuit la prăbuşirea regimului coloneilor un an mai târziu. În ultimii ani, manifestanţii au profitat de această aniversare pentru a denunţa şi măsurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali. Premierul Alexis Tsipras, care s-a născut în anul prăbuşirii dictaturii coloneilor, a salutat comemorarea şi a lansat un apel la 'noi lupte' împotriva fascismului, extremei drepte şi 'absolutismului neoliberal'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel