Grecia, apel către Germania: Să renunțe la solicitările privind surplusul bugetar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Guvernul grec a făcut marți un apel către Germania să renunțe la solicitarea sa "irațională" privind un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB și de asemenea să adopte o poziție "constructivă" cu privire la subiectul restructurării poverii datoriei Greciei, informează Reuters, citează Agerpres .

Luni, Atena și creditorii săi internaționali au convenit să reia discuțiile cu privire la revizuirea programului de asistență, punând capăt unui impas care amenința să blocheze eliberarea unei noi tranșe din programul de 86 de miliarde de euro.

"Ne așteptăm ca Ministerul german de Finanțe să revină asupra cererii sale iraționale referitoare la un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB pe o perioadă de zece ani și să adopte o atitudine constructivă care să permită ușurarea poverii datoriei Greciei pe termen mediu", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos. Aceasta va ajuta la refacerea încrederii în economia Greciei și ar deschide calea pentru includerea obligațiunilor grecești în programul de achiziții de obligațiuni al Băncii Centrale Europene, un lucru de care Atena are nevoie pentru a putea redobândi accesul pe piața de obligațiuni.

[citeste si]

"Obiectivul guvernului este un acord comprehensiv care să furnizeze economiei impulsul necesar pentru a ieși din programul de ajustare fiscală, să revină treptat pe piețele financiare, și în luna august 2018, când programul de asistență să termină, să poată să-și refinanțeze datoria fără împrumuturi din partea sectorului public", a spus Tzanakopoulos.

Inspectorii care reprezintă creditorii internaționali ai Greciei sunt așteptați să revină la Atena și să reia discuțiile cu autoritățile elene cu privire la noi reforme în sectorul pensiilor, taxelor și legislației muncii.

"Politica fiscală a țării depinde, în întregime, dacă și în ce măsură țintele convenite cu creditorii sunt îndeplinite. Dacă nu ne îndeplinim țintele atunci desigur trebuie acoperit golul. Dar, având în vedere situația actuală și performanțele economiei, sunt încrezător că vom încheia 2016 cu un surplus de peste 2% din PIB, astfel că nu se pune problema ratării țintelor", a apreciat Dimitris Tzanakopoulos.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel