Data publicării:

Grecia a ignorat oferta de monitorizare a bărcii migranților, acuză agenția de frontieră a UE

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Grecia nu a răspuns ofertei de a trimite un avion pentru a monitoriza o ambarcațiune de migranți care s-a scufundat ulterior cu pierderi uriașe de vieți omenești, acuză oficialii de frontieră UE.

Se știe că cel puțin 82 de persoane au murit în incidentul de săptămâna trecută, dar ONU spune că alte 500 s-ar fi putut îneca. Grecia a fost criticată pentru că nu a depus mai mult efort pentru a răspunde la acest dezastru.

De asemenea, BBC a constatat că barca migranților cu greu s-a mișcat înainte de a se răsturna, contrazicând afirmația Greciei că se afla pe un curs sigur și constant.

Barca de pescuit supraaglomerată plecase din Libia și a fost detectată pentru prima dată în dimineața zilei de 13 iunie, în apele internaționale care se îndreptau spre Grecia.

A fost observat de un avion operat de Frontex, agenția de frontieră a UE, care a trebuit apoi să realimenteze.

Frontex susține că s-a oferit să trimită avionul înapoi la barca de pescuit pentru a monitoriza situația, dar paza de coastă grecească nu a răspuns.

Autoritățile elene au respins afirmațiile că nu au acționat suficient de repede în fața tragediei, insistând că cei de la bord ar fi informat paza de coastă că vor să fie lăsați în pace pentru a putea călători în Italia.

Dar analiza BBC a mișcării altor nave în ziua dezastrului sugerează cu tărie că nava s-a mișcat cu greu timp de cel puțin șapte ore înainte de a se răsturna - contrazicând relatarea oficială.

Paza de coastă elenă nu a comentat asupra acuzației că nu a răspuns la oferta de ajutor aerian suplimentar din partea Frontex.

Oficialii au spus că barca a coborât la aproximativ 80 km sud-vest de orașul de coastă Pylos, după ora 02:04 pe 14 iunie, ora locală.

Peste 100 de persoane au fost salvate, dar supraviețuitorii au estimat că până la 750 de persoane se aflau pe barcă, inclusiv aproximativ 100 de copii.

Ministrul de Interne al Pakistanului, Rana Sanaullah, a declarat că la bord se aflau cel puțin 350 de pakistanezi, adăugând că „poate că nu a existat vreodată un bilan atât de mare în niciun incident precedent, nici măcar în incidentele teroriste”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel