Google Maps ar putea ajuta cu economisirea de carburant. Rutele eco-friendly, incluse în program
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Google Maps ar putea introduce noi rute care să ajute şoferii să economisească combustibil, dar care să ajute şi la diminuarea poluării. 

Anunțate cu ocazia conferinței Google I/O 2021, noile opțiuni pentru calcularea de rute ecologice vin mai ales în ajutorul navetiștilor care doresc să ajungă la destinație folosind cea mai mică cantitate de carburant, scrie Go4it.ro.

Ce înseamnă traseu ecologic 

Conform noilor modificări, aplicaţia ar urma să calculeze cel mai eficient traseu pentru maşină, combinând informaţii despre tipul drumului, fluxul de trafic în timp real şi distanţa, dar şi diferenţele de nivel ale drumului. 

Încurajând selectarea opțiunii pentru rută ecologică, aplicația va oferi estimări privind economia de combustibil și ora estimată a sosirii (ETA), comparat selectării unei rute convenționale mai directă/rapidă. În funcție de situație, ar putea fi selectate rute pe trase mai lente sau ușor ocolitoare (ex. drumuri județene în locul autostrăzilor sau a drumurilor expres), în ideea că lipsa aglomerației și viteza redusă permit ajungerea la destinație fără întârzieri majore, dar într-un mod economic și mai puțin poluant.

Opțiunea pentru trasee ecologice va apărea cu ocazia unei actualizări viitoare a serviciului Google Maps.

Carburantul în România, la preţuri record 

Preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă, cu 40% mai mult decât anul trecut, când un litru de carburant costa sub 5 lei, potrivit datelor din Monitorul Preţurilor la carburanţi, aplicaţie lansată de Consiliul Concurenţei în urmă cu doi ani.

Astfel, cele mai mari preţuri, respectiv 7,09 lei pe litru, sunt în benzinăriile OMV şi Gazprom. Rompetrol are, de asemenea, un preţ de 7,07 lei pe litru pentru motorina premium. Şi celelalte benzinării au preţuri apropiate: Petrom - 6,88 lei, MOL - 6,99 lei, Lukoil - 6,76 lei, Socar - 6,59 lei.

În ceea ce priveşte benzina standard, Gazprom este cel mai scump, cu 6,5 lei pe litru, urmat de OMV şi Rompetrol, cu 6,49 lei. Alte preţuri sunt Petrom - 6,43 lei, MOL - 6,27 lei, Lukoil - 6,06 lei şi Socar - 6,09 lei. Preţurile la motorina premium au ajuns la 6,81 lei (Gazprom). OMV şi Rompetrol comercializează un litru cu 6,8 lei, în timp ce Petrom - 6,55 lei, MOL - 6,69 lei, Lukoil - 6,35 lei, Socar - 6,39 lei.

Motorina standard costă 6,32 lei pe litru la Gazprom şi 6,31 lei la OMV şi Rompetrol. Petrom vinde un dieselul cu 6,25 lei, MOL - 6,17 lei, Lukoil - 5,99 lei, Socar - 6,09 lei. Preţurile menţionate sunt cele valabile pentru vineri, 8 octombrie, în benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL de pe Autostrada Soarelui şi din apropierea ei, staţiile Gazprom de pe A1 şi Socar din Chiajna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel