Gogoși pufoase. Rețeta clasică pe care o preparau bunicile noastre
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Adam Kontor)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Adam Kontor)
Gogoșile pufoase nu pot fi refuzate niciodată. Aromate și delicioase, reprezintă desertul perfect pentru o duminică în familie. Iată cum se prepară această rețetă...

Ingrediente

- 450g făină
- 200ml lapte
- 1 ou
- 50g unt topit
- 3 linguri zahăr
- 1 pliculeț drojdie uscată (7g)
- 1 esență lămâie
- 1 esență vanilie

- zahăr pudră
- ulei pentru prăjit
- făină pentru blatul de lucru
- prosoape de hârtie
- un pahar rotund pentru decupare gogoși

Cum se prepară

Încălzește ușor laptele, adaugă zahărul și amestecă până la dizolvarea completă a acestuia. Varsă drojdia uscată peste laptele îndulcit și las-o câteva minute până când se hidratează și începe să crească. Cât timp se hidratează drojdia, varsă jumătate din cantitatea de făină într-un bol larg, potrivit paginidebucate.ro.

Peste făină adaugă un praf de sare, oul, untul topit și esențele. Poți să adaugi, în loc de esențe, coajă rasă de lămâie sau portocală, cât și pliculețe de zahăr vanilat. De asemenea poți adăuga orice fel de esențe dorești, în funcție de preferință. Amestecă ușor, apoi adaugă laptele în care ai dizolvat drojdia.

Omogenizează bine compoziția și adaugă restul de făină câte puțin, până când obții un aluat ușor lipicios, moale, dar care poate fi modelat. Este important ca aluatul să rămână molatec, deoarece gogoșile vor crește frumos, vor fi pufoase și aerate. În funcție de tipul făinii, dar și de mărimea oului este posibil ca aluatul să nu înghită toată făina. Cel mai bine este să o adaugi treptat și să te oprești atunci când aluatul devine prea dens.

Acoperă bolul și lasă aluatul pentru gogoși la crescut până când își va dubla volumul. Alege un loc călduț, ferit de curenți de aer, însă nu-i forța creșterea punându-l lângă o sursă de căldură directă. După ce aluatul pentru gogoși pufoase a crescut, varsă-l pe blatul de lucru bine înfăinat și întinde-l ușor, cât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm. Cu ajutorul unui pahar cu gura rotundă decupează gogoșile. Restul de aluat ce rămâne după ce ai decupat prima tură de gogoși, îl frămânți ușor și îl întinzi din nou, apoi formezi a doua tură de gogoși. Procedezi în acest fel până când termini aluatul pentru gogoși.

Lasă gogoșile proaspăt formate la dospit pentru încă 20 de minute. În acest timp vor crește din nou. Într-o tigaie largă, cu fund dublu, pune uleiul la încins și prăjește gogoșile pe amble părți până când se vor rumeni frumos. Lasă focul mic în timpul prăjirii, să nu se ardă. Scoate gogoșile pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie apoi pudrează-le cu zahăr pudră.

Citește și:

Cum se face Tiramisu. Rețeta simplă

Ingrediente 

 200 ml cafea tare
 40 ml coniac
 4 ouă
 50 g zahăr
 500 g mascarpone
 150 g pişcoturi
 2-3 linguri cacao

Cum se face tiramisu

Se pregătește cafeaua şi se lasă la răcit, apoi se pregătesc celelalte ingrediente. Între timp, se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase și se pune zahărul peste gălbenuşuri. Cu ajutorul unui mixer, reglat la o viteză medie, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, potrivit retete.unica.ro.

Se mixează gălbenuşurile cu zahărul circa 2 minute, până ce zahărul se dizolvă complet. Mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului, se amestecă brânza mascarpone cu crema de gălbenuşuri. Amestecul se mixează 1 minut, până ce se obţine o cremă omogenă, cu aspect lucios.

Se mixează albuşurile circa 2 minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea cu coniac şi se aşază într-o tavă, ca în imagine. Peste pişcoturi, se pune 1/2 din crema de mascarpone. Se adaugă încă un strat de pişcoturi.

Se întinde restul de cremă, iar deasupra se presară cacao. Se pune la frigider cel puţin 3 ore. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel