Gogoși de post. Ies pufoase și foarte aromate. Rețeta este simplă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions) (
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions) (
Dacă ții post și ți-e poftă de gogoșile pufoase pe care bunica le făcea cândva, ai ajuns unde trebuie. Iată cât de ușor se prepară această rețetă. 

Ingrediente

- 500 g făină
- 1 linguriţă cu vârf zahăr zahăr
- 6 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
- 350-400 ml apă călduţă
- 2-3 linguri ulei
- arome după preferinţa: vanilie, coajă de lămâie sau portocală, rom, scorţişoară
- 1 praf de sare, cât se ia cu 3 degete
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră vanilat pentru decor

Vezi și: Sărățele cu brânză, rețeta. Cum faci să-ți iasă fragede: Secretul banal

Cum se prepară

Se cerne făina, ca să se aerisească şi să se elimine eventualele corpuri străine. Se adaugă drojdia uscată şi zahărul şi se amestecă. Dacă folosiţi drojdie proaspătă, aceasta se lichefiază cu 1 linguriţă de zahăr şi se toarnă peste făină, scrie pofta-buna.com. Se adaugă sarea, aromele şi 400 ml de apă. Se amestecă totul, apoi se mai adaugă puţină apă dacă aluatul e prea tare. În general, mai e nevoie de 1-2 linguri de apă sau făină, în funcţie de gradul de umiditate al făinii şi al conţinutului în gluten.

Se începe frământarea, adăugând puţin câte puţin uleiul. Nu se frământă mult, e un aluat simplu, uşor, aşa că este nevoie doar să fie bine încorporate toate ingredientele. În 10 minute este gata. Se acoperă vasul cu aluat, apoi se lasă la cald până îşi dublează volumul. Se rup şi se modelează gogoşile, în forma şi mărimea dorită.  Se lasă la dospit 15 minute. Acum, se prăjesc în ulei încins, la foc potrivit. Când sunt aurii, se întorc pe partea cealaltă, iar când sunt aurii pe ambele părţi, se scot în strecurătoare sau pe şerveţele de hatie.

Dacă vreţi să le faceţi coapte în cuptor, le aşezaţi în tava tapetată cu hârtie de copt, imediat după modelare. Se lasă 15 minute la dospit, apoi se coc în cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180 de grade), până când sunt aurii. Se pot lăsa simple sau se umplu cu gem fin de orice fel. Umplerea se poate face cu o seringă specială sau cu un poș cu dui. Se pudrează cu zahăr farin sau se glasează cu fondant de patiserie.

Vezi și: Rețeta de scovergi de pe vremea bunicii. Gustul autentic de altădată!

Plăcintă croată cu brânză. Rețeta de Štrukli plină de savoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel