Gitenstein: Companiile de stat sunt pline de corupție
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
gitenstein
gitenstein

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, susține că și în România, companiile de stat sunt afectate de corupție, cel mai mare dușman al instituțiilor economice, atrăgând atenția că niciun investitor competent nu-și va încredința capitalul acestora.

În cadrul unui discurs susținut, marți, în fața speciaiștilor în drept, la conferința de încheiere a programului ”Busolă în carieră”, Mark Gitenstein le-a explicat acestora câ în tranziție ”instituţiile juridice puternice, independente, sunt esenţiale”, potrivit NewsIn.

”Nu este suficient să le acorzi oamenilor drept de vot. Trebuie să le oferi cetăţenilor capacitatea de a-şi revendica drepturile: drepturile omului şi drepturile civile, dreptul cetăţenilor români la proprietate şi principiul forţei obligatorii a contractului. În lipsa acesteia, existenţa unei prosperităţi reale şi a unei democraţii reale, eficiente, sunt imposibile”, a declarat Mark Gitenstein, explicând că datorită culturii, poziţiei geografice și istoriei, nivelul de trai este ”mult mai ridicat” în Statele Unite ale Americii, Norvegia, Elveţia, Canada, Olanda şi Marea Britanie.

Oferind ca exemplu un citat din cartea sa ”De ce eşuează naţiunile”, unde se menționează că există ”instituţii economice bune” care îi motivează pe oameni să devină productivi, printre acestea numărându-se protejarea dreptului la proprietate, aplicarea previzibilă a contractelor încheiate de ei, oportunităţile de a-şi investi banii şi de a păstra controlul asupra lor, controlul inflaţiei şi schimbul valutar liber, Mark Gitenstein a susținut că ”cel mai mare duşman al acestor instituţii economice este corupţia. Ea subminează credibilitatea acestor instituţii, generează cinism şi descurajează investiţiile. Eşecul de a combate eficient corupţia va îndepărta investiţiile locale şi străine necesare pentru reconstruirea României”.

Ambasadorul SUA la București consideră că România ar putea redeveni centrul energetic al Europei, dacă autoritățile ar putea atrage cele zece miliarde de dolari necesare pentru modernizarea infrastructurii energetice şi pentru construcţia de noi centrale electrice. ”Dar aceste active sunt controlate de companiile de stat şi (adesea) administrate de persoane alese mai degrabă pentru legăturile lor politice decât pentru competenţa profesională. De regulă, companiile de stat generează mai multe datorii decât profit şi, în prea multe cazuri, sunt pline de corupţie. Nici un investitor competent nu îşi va încredinţa capitalul acestora”, a avertizat ambasadorul american.

Economia românească este precum ”o piramidă întoarsă”, a subliniat Gitenstein, argumentând că ”din 21.000.000 de români, doar trei milioane sunt înregistraţi ca angajaţi în sectorul privat, plătesc impozite şi contribuie la sistemul de asigurări sociale destinat tuturor românilor. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică un număr şi mai mare de români lucrează la negru şi nu plătesc impozite. Institutul estimează de asemenea că valoarea totală a evaziunii fiscale în anul 2010 ar putea fi mai mare de 21% din PIB, depăşind valoarea bugetului de stat. Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, 25% dintre angajaţii români continuă să lucreze în sectorul public; printre ei se numără, conform estimărilor, şi 400.000 de angajaţi ai companiilor de stat”, a declarat ambasadorul SUA, precizând că această situație reprezintă ”moştenirea comunismului şi este pur şi simplu nesustenabilă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel