Gigantul petrolier Exxon avea din 1970 date referitoare la impactul lor negativ asupra climei, dar ar fi decis să „îngroape” subiectul. Cercetările lor erau „mai precise decât ale celor de la NASA”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Una dintre cele mai mari companii petroliere din lume a prognozat cu exactitate modul în care schimbările climatice ar duce la creșterea temperaturii globale încă din anii 1970, susțin cercetătorii citați de BBC.      

Studiile private ale ExxonMobil au prezis exact modul în care arderea combustibililor fosili ar încălzi planeta, deși compania a negat public legătura. În aceeași măsură, ExxonMobil neagă și aceste acuzații.

Cadrelele universitare au analizat datele din documentele interne ale companiei. 

„Această problemă a apărut de mai multe ori în ultimii ani și, în fiecare caz, răspunsul nostru este același: cei care vorbesc despre modul în care „Exxon știa” greșesc în concluziile lor”, a declarat compania pentru BBC News.

Mai multe corporații de profil, printre care ExxonMobil, au câștigat miliarde din vânzarea de combustibili fosili care eliberează emisii.

Descoperirile sugerează că predicțiile ExxonMobil au fost adesea mai precise chiar și decât ale oamenilor de știință de renume mondial de la NASA.

„Asta subliniază cu adevărat ipocrizia totală a conducerii ExxonMobil, care știa că propriii lor oameni de știință făceau această muncă de cercetare de foarte înaltă calitate și aveau acces la acele informații privilegiate, în timp ce nouă ne spuneau că ideea schimbărilor climatice e nebunească”, a declarat Naomi Oreskes, profesoară de istoria științei de la Universitatea Harvard, pentru BBC News.

Descoperirile reprezintă o probă incriminatoare incontestabilă, sugerează co-autorul Geoffrey Supran, profesor asociat de științe și politici de mediu la Universitatea din Miami.

„Analiza noastră ne permite, pentru prima dată, să aflăm cu exactitate ceea ce știa Exxon, și anume că arderea produselor lor din combustibili fosili avea să încălzească planeta cu aproximativ 0,2°C în fiecare deceniu”, a spus el.

Cercetătorii nu au cuantificat niciodată dovezile științifice din documentele ExxonMobil, spune el.

Ca răspuns, ExxonMobil a subliniat o hotărâre a curții din SUA din 2019 care a concluzionat: „Directivii și angajații ExxonMobil s-au angajat în mod uniform să-și îndeplinească îndatoririle în mod riguros, în cel mai cuprinzător și meticulos mod posibil”.

„ExxonMobil se angajează să facă parte din soluția la schimbările climatice și la riscurile pe care le prezintă”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american.

„Cercetarea lor excelentă în domeniul climei a fost cel puțin comparabilă ca performanță cu cea a unuia dintre cei mai influenți și bine respectați oameni de știință climatic din istoria modernă”, a spus profesorul Supran, comparând munca ExxonMobil cu James Hansen de la NASA, care a tras un semnal de alarmă asupra climei în 1988.

Profesoara Oreskes a spus că descoperirile arată că ExxonMobil „a indus în eroare cu bună știință” publicul și guvernele. „Au avut toate aceste informații la dispoziție, dar au spus lucruri foarte, foarte diferite în public”, a explicat ea.

Investigațiile anterioare au scos la iveală documente Exxon care sugerează că compania a căutat să răspândească îndoielile cu privire la știință, în repetate rânduri. O lucrare internă a stabilit „poziția Exxon” pentru a „sublinia incertitudinea concluziilor științifice” cu privire la efectul de seră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel