Gheorghe Mărmureanu, despre posibilitatea ca în România să aibă loc un cutremur ca cel din Nepal
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a vorbit despre cutremurul de 7,8 grade produs din Nepal şi a explicat ce şanse există ca România să fie lovită de un seism de o asemenea magnitudine.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a avut loc, sâmbătă, în Nepal, provocând moartea a peste 3.000 de oameni şi pagube materiale însemnate. Seismul a fost urmat, duminică, de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7 grade pe scara Richter.

Vezi și: Cutremur Nepal: Fotografii înainte și după seismul din Nepal arată amploarea dezastrului

Gheorghe Mărmureanu a explicat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică. Mai mult, a continuat seismologul, Nepalul este predispus la cutremure catastrofale şi este chiar de mirare că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii.

Directorul onorific al INFP a transmis că, din fericire pentru România, specificul zonei Vrancea este diferit. El a arătat că, pe lângă faptul că seismul din Nepal a fost de suprafaţă, iar cutremurele din Vrancea sunt de adâncime, solul de acolo este format preponderent din granit şi bazalt, iar asta a contribuit la urmările catastrofale.

"Noi suntem norocoşi. Noi avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape de 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta", a mai precizat Gheorghe Mărmureanu, potrivit bzi.ro.

Citește și: Un român a scăpat miraculos dintr-o avalanșă declanșată pe Everest de cutremurul din Nepal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel