Ucraina clarifică derogarea de la obligațiile Convenţiei Drepturilor Omului
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Ucraina clarifică din nou informațiile privind derogarea de la obligațiile în conformitate cu Convenția privind protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale - MAE

Ucraina a clarificat din nou informațiile privind derogarea de la obligațiile în conformitate cu Convenția pentru Protecția Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale și Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice, informează serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe în răspuns la întrebările mass-media.

"Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei trimite periodic și în mod regulat către organizațiile internaționale informații pregătite de Ministerul Justiției al Ucrainei privind derogarea de la obligațiile în conformitate cu Convenția pentru Protecția Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale și Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice", a declarat ministerul.

"În conformitate cu prevederile Convenției și a Pactului, informațiile relevante au fost furnizate de statul nostru începând cu anul 2015 în legătură cu agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Această practică regulată a continuat începând cu februarie 2022 în legătură cu începerea unei invazii la scară largă și introducerea legii marțiale în statul nostru," explică declarația.

Se menționează că informațiile sunt furnizate periodic după prelungirea legii marțiale în Ucraina.

"În aprilie 2024, Ucraina a clarificat din nou lista restricțiilor existente și a redus-o. Această informație a devenit deja a douăzeci și una de la 2015," subliniază serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe, precizând că toate mesajele făcute de Ucraina despre retragerea de la obligații sunt disponibile public pe site-urile Consiliului Europei și Națiunilor Unite.

Context

Kiev a notificat Consiliul Europei cu privire la modificările aduse legii sale marțiale, în vigoare din februarie 2022.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a semnat un decret care confirmă decizia parlamentului de a extinde legea marțială a țării, în timp ce Kievul se pregătește pentru o nouă ofensivă a forțelor Moscovei în est și sud.

Decretul, emis pe 23 aprilie, include crearea de districte militare în regiunile de linia întâi, unele dintre acestea includ zone ocupate, unde statul are acum puterea de a confisca temporar proprietăți în scopuri militare.

Regiunile vizate de armata rusă de la invazia în întreaga regiune în februarie 2022, cum ar fi Zaporizhzhia, au fost în mare parte devastate, cu majoritatea proprietăților distruse sau abandonate în mai bine de doi ani de lupte grele.

În conformitate cu legea marțială, în vigoare din 24 februarie 2022, conducerea militară a Ucrainei are dreptul de a restricționa libertatea de mișcare a cetățenilor, precum și de a confisca proprietăți private sau comunale pentru nevoile statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel