Gheorghe Ialomițianu (PMP) atrage atenția asupra riscului creșterii veniturilor populației: Vor crește și prețurile
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook PMP
Sursă foto: Facebook PMP
Vicepreședintele PMP Gheorghe Ialomițianu atrage atenția asupra riscurilor pe care le presupune creșterea veniturilor populației.

Vicepreședintele PMP Gheorghe Ialomițianu a vorbit despre riscurile pe care le presupune o creștere a veniturilor populației. Acesta e de părere că măsura va avea drept consecință și o creștere a prețurilor, dacă nu va fi îmbunătățită oferta internă de produse:

”Cauza principală a exploziei prețurilor de consum a fost imposibilitatea satisfacerii cererii de mărfuri după pandemie, ca urmare a reducerii producției în timpul acestei crize. Stocurile de mărfuri și lanțul comercial se refac foarte greu în această perioadă. România a fost afectată foarte mult de creșterea prețurilor, comparativ cu alte țări,  având în vedere că modelul de creștere economică aplicat se bazează pe consum stimulat de importuri. Datele Institutului Național de Statistică arată că indicele prețurilor de consum în luna octombrie 2021 a fost cu 7,94% mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent. Prețurile la gaze au crescut cu 46%, iar la energie electrică cu 23,5%, din cauza exploziei prețurilor la aceste produse pe plan mondial, dar și din lipsa investițiilor în acest domeniu, în țara noastră. Surprinzătoare este creșterea prețului la cartofi cu 18% în perioada în care prețul acestor produse ar trebui sa scadă în România. Multe produse la care prețurile au crescut pot fi produse în România având ca efect temperarea prețurilor și crearea de locuri de munca bine plătite.

Partidul Mișcarea Populară solicită viitorului guvern elaborarea unui set de măsuri fiscal-bugetare pentru a stimula producția internă și desfacerea acesteia, singura modalitate de a stopa creșterea prețurilor și de a reduce dependența României de exterior. O creștere a veniturilor populației fără îmbunătățirea ofertei interne de produse va avea ca efect creșterea prețurilor. Trebuie echilibrat raportul dintre cerere și oferta prin creșterea producției interne. Majorarea veniturilor populației nu este suficientă pentru a îmbunătăți puterea de cumpărare a acesteia.”, a precizat liderul PMP.

Ialomiţianu, PMP: Adâncirea deficitului balanței comerciale, o mare problemă pentru România

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în perioada 01.01-30.09/2021 s-a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 16,7 miliarde euro, mai mare cu 3,7 miliarde euro față de aceeași perioadă din anul precedent., transmite Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP. 

"În luna septembrie, acest deficit a fost de 2,1 miliarde euro. Deficitul balanței comerciale a fost influențat de deficitulul înregistrat la produsele chimice de 7,2 miliarde euro, la combustibili minerali de 3 miliarde euro și la alimente de 1,6 miliarde euro. 

În același timp, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul,  principalul indicator al comsumului privat, a înregistrat 98,2% în luna septembrie 2021, față de luna precedentă. Acest indicator a fost influențat negativ de vânzările de alimente și carburanți, în condițiile creșterii semnificative a prețurilor la aceste produse. Cresterea importurilor în această perioadă poate fi explicată prin reducerea semnificativă a producției interne destinată consumului populației. Adâncirea deficitului balanței comerciale reprezintă o vulnerabilitate pentru stabilitatea economică și financiară a României (...)", a spus vicepreşedintele PMP într-un comunicat de presă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel