Germania va cumpăra tancuri şi obuziere Leopard pentru a suplini livrările către Ucraina
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie de la Skitterphoto/ Pexels
Fotografie de la Skitterphoto/ Pexels
Germania va cumpăra 18 tancuri Leopard 2 şi 12 obuziere autopropulsate pentru a reface stocurile epuizate de livrările către Ucraina, a declarat miercuri un membru al comisiei parlamentare pentru buget care a aprobat această achiziţie. 

îComanda de tancuri va costa 525,6 milioane de euro (578,58 milioane de dolari), în timp ce preţul obuzierelor este de 190,7 milioane de euro, toate acestea urmând să fie livrate până cel târziu în 2026, potrivit documentelor Ministerului de Finanţe destinate parlamentului.

Planul de achiziţie include o opţiune pentru alte 105 tancuri pentru aproximativ 2,9 miliarde de euro. Germania a furnizat 18 tancuri Leopard 2 Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022 şi şi-a anunţat intenţia de a-şi reface stocul cu noi tancuri cât mai curând posibil.

Cele 12 obuziere fac parte din planurile Ministerului Apărării, aprobate de parlamentul german în martie, de a cumpăra până la 28 de obuziere pentru înlocuire. Tancurile Leopard şi obuzierele sunt produse în comun de KMW şi Rheinmetall. 

Citește și - Polonia susţine că antrenarea piloţilor ucraineni pe F-16 nu a început încă, dar că este pregătită să-i instruiască

Ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că ţara sa 'nu a început încă' antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane de luptă F-16, deşi a precizat că Polonia 'este pregătită' să îşi asume această misiune, potrivit EFE.

Într-o intervenţie la un post de radio local, ministrul apărării polonez s-a referit la afirmaţiile făcute anterior de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, care se declarase mulţumit în legătură cu faptul că instruirea piloţilor ucraineni pentru operarea F-16 'a început' în diferite ţări.

Într-o serie de postări pe reţele de social media, ministrul polonez a anunţat că 'instructorii Forţelor aeriene poloneze sunt gata să antreneze piloţi ucraineni în utilizarea avioanelor F-16'. 'Am propus ca aceasta să se desfăşoare în cadrul misiunii Uniunii Europene. Este un exemplu excelent de cooperare între ţările Uniunii şi oferă posibilitatea de a reduce costul unei astfel de instruiri', a adăugat Blaszczak. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel