Data publicării:

Germania și Kenya, acord privind migrația. Aproape 15.000 de kenyeni sunt înregistrați în țara europeană

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @pablographix
FOTO: Freepik @pablographix

Germania a semnat cu Kenya un acord privind migrația, care vizează repatrierile, dar și aducerea de personal calificat. 225.000 de migranți sunt pe lista celor care trebuie să părăsească țara.

Germania și Kenya au semnat un acord în domeniul migrației în contextul eforturilor în creștere ale Berlinului de a reduce numărul intrărilor neautorizate în țară, transmite dpa.

Acordul a fost semnat, vineri, de ministrul de interne german Nancy Faeser și de ministrul de externe kenyan Musalia Mudavadi, în timpul unei vizite la Berlin a președintelui kenyan William Samoei Ruto. Acordul este menit să promoveze recrutarea de forță de muncă calificată din Kenya și să faciliteze repatrierea kenyenilor fără drept de ședere în Germania.

Astfel de acorduri sunt o componentă cheie a politicii de migrație a coaliției de guvernare germane, care încearcă să gestioneze mai bine fenomenul pe fondul presiunii din partea rivalilor tradiționali conservatori și a formațiunilor mai nou-apărute.

Citește și: Controalele de la frontiere, o decizie a Germaniei, ”inacceptabilă” pentru Polonia

Controale la toate frontierele terestre ale Germaniei, cel puțin 6 luni

Ministrul Faeser a ordonat recent introducerea de luni de controale la toate frontierele terestre, inițial pentru o perioadă de șase luni. Guvernul german a semnat acorduri similare cu India, Georgia și Maroc și a convenit să coopereze mai strâns cu Columbia. Un alt acord urmează să fie semnat cu Uzbekistan duminică, în timpul vizitei cancelarului Olaf Scholz în Asia Centrală, și cu Kârgâzstan cel târziu anul viitor. Discuțiile cu Republica Moldova sunt de asemenea în stadiu avansat, iar cele cu Filipine și Ghana sunt în desfășurare.

Toate acordurile au două componente centrale: promovarea unui influx de mână de lucru calificată și cooperarea în returnarea solicitanților de azil respinși și obligați să părăsească Germania. În cazul Kenyei, lucrătorii calificați vizați sunt mai ales cei din sectoarele de îngrijire și alimentar.

În total, în Germania sunt acum 225.000 de migranți cărora li se cere să părăsească țara, însă kenyenii și uzbecii formează numai 0,45% dintre aceștia. Potrivit Biroului pentru Migrație și Refugiați, numărul kenyenilor cărora li se cere să plece a fost de 818 la sfârșitul lui iulie.

Cu toate acestea, în cazul a 738 dintre ei deportarea a fost suspendată temporar. În Germania sunt înregistrați aproape 15.000 de kenyeni. În ce-i privește pe uzbeci, numărul celor care trebuie deportați este de doar 203, însă pentru 136 procedura a fost suspendată temporar. Potrivit unui nou sondaj al institutului YouGov, o majoritate de germani se declară în favoarea unor reguli mai stricte la frontiere. Dintre cei chestionați, 71% au fost în favoarea respingerii directe la frontiere a străinilor ce au nevoie de vize, ca și a persoanelor care au interdicție de intrare în Germania.

De asemenea, 45% susțin pe deplin controale la frontiere și potențiale închideri de frontiere ca mijloc de gestionare a migrației, în timp ce alți 28% și-au exprimat sprijinul în general.

Totuși, 20% resping aceste măsuri. Problemele migrației au influențat puternic alegerile din iunie pentru Parlamentul European și au jucat un rol major în victoria Alternativei pentru Germania (AfD, extremă dreapta) în scrutinul recent din Turingia și în plasarea partidului pe locul al doilea într-un alt land estic, Saxonia, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel