George W. Bush, ținta unui plan de asasinare în același stat unde a fost ucis și Kennedy. Un irakian voia să se răzbune pentru invazia pornită în 2003
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Un irakian din SUA, acuzat că este un agent ISIS, a complotat să-l omoare pe George W. Bush, ajungând până acolo încât să călătorească la Dallas în noiembrie pentru a filma în jurul casei fostului președinte, recrutând o echipă de compatrioți pe care spera să o introducă ilegal în țară prin granița cu Mexicul, potrivit unei anchete a FBI trimisă la data de 23 martie către Districtul de Sud din Ohio.

Potrivit Forbes, FBI a spus că a descoperit totul prin munca a doi informatori confidențiali și prin supravegherea contului presupusului comploter pe platforma de mesagerie WhatsApp. 

Suspectul, cu reședința în Columbus, Ohio, a spus că vrea să-l asasineze pe Bush pentru că a simțit că fostul președinte este responsabil pentru uciderea multor irakieni și pentru distrugerea țării după invazia militară a SUA din 2003, potrivit cercetărilor.

Cazul arată cum anchetatorii federali continuă să monitorizeze amenințările din partea ISIS, chiar dacă grupul a fost grav slăbit de serviciile de informații și operațiunile militare americane, în ultimii ani. 

De asemenea, arată cum FBI, în ciuda acuzațiilor că ar fi împiedicat să investigheze infracțiuni majore din cauza utilizării criptării de către Meta și alți furnizori de tehnologie, a reușit să spargă această barieră prin metode de modă veche.

VEZI ȘI: George W. Bush, gafă despre invazia din Ucraina

Cum s-a derulat ancheta?

Presupusul organizator al complotului este un cetățean irakian care se afla în SUA din 2020 și avea o cerere de azil în așteptare, potrivit cererii de percheziție a FBI. Agenții federali au folosit două surse confidențiale diferite pentru a investiga complotul: una care a pretins că oferă asistență pentru obținerea de documente de imigrare și de identificare; a doua era reprezentată de un presupus client al presupusului contrabandist de persoane, care era dispus să plătească mii de dolari pentru a-și aduce familia în această zonă din țară.

Deoarece nu au fost depuse acuzații împotriva suspectului, Forbes nu publică nici numele său, nici mandatul complet. Nu este clar dacă a fost arestat. Departamentul de Justiție nu a furnizat comentarii la momentul publicării.

Freddy Ford, șeful de personal al Biroului lui George W. Bush, a declarat: „Președintele Bush are toată încrederea în Serviciul Secret al Statelor Unite și în comunitățile noastre de aplicare a legii și de informații”.

În noiembrie 2021, suspectul a dezvăluit persoanei din interiorul FBI complotul de asasinare a lui Bush și a întrebat-o pe sursa confidențială dacă știe cum să „obțină insigne frauduloase ale poliției și/sau FBI” pentru a ajuta la comiterea uciderii și dacă ar fi posibil să-i scoată ilegal pe complotatori din țară în același mod în care au intrat, după finalizarea misiunii. 

Presupusul contrabandist a spus că a vrut să găsească și să asasineze un fost general irakian care i-a ajutat pe americani în timpul războiului și despre care credea că trăia sub o identitate fictivă în SUA, au spus anchetatorii.

Presupusul comploter a susținut că face parte dintr-o unitate numită „Al-Raed”, adică „Thunder” (traducere- „Tunet”), care a fost condusă de un fost pilot irakian pentru Saddam Hussein, se arată în mandat. Până la șapte membri ai grupului urmau să fie trimiși în SUA pentru a-l ucide pe președintele Bush, conform unei conversații, iar misiunea suspectului era „de a localiza și de a supraveghea reședința și/sau birourile fostului președinte Bush și de a obține arme de foc și vehicule care să fie folosite în cadrul asasinării.”

După ce a călătorit la Dallas cu informatorul pentru a filma reședința lui Bush, acuzatul a făcut mai multe filmări la Institutul George W. Bush, potrivit agenților federali. Orașul Texas a fost și locul asasinarii președintelui John F. Kennedy în 1963.

Bush a fost președintele SUA între 2000 și 2008.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel