George Maior: Ideea de neutralitate politică a SRI rămâne un fundament cu care operăm
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, invitat, duminică, la Realitatea TV, într-o ediție specială moderată de Emil Hurezeanu, a declarat că nu-și dorește, momentan, o implicare în viața politică, dar nici nu vrea să devină un ”Hoover local”, și i-a asigurat pe români că SRI își va menține neutralitatea și independența față de politică.

Întrebat de Emil Hurezeanu cum comentează informațiile din mass-media referitoare la o eventuală candidatură a sa la alegerile parlamentare, asemeni lui Mihai Răzvan Ungureanu, George Maior a răspuns: ”Lumea este liberă să discute. Să facă analize. Preocuparea mea este legată de această misiune. Nu mă gândesc într-o asemenea perspectivă, dar nici nu am de gând să devin un Hoover local. La un moment dat se va termina şi această misiune. Dar după aceea am alte opţiuni, de exemplu domeniul academic. Nu mă interesează acest lucru. Privesc şi eu cu condescendenţă acest lucru”, a comentat șeful SRI.

George Maior a subliniat că serviciul pe care-l conduce își va menține neutralitatea și independența față de politică: ”Ideea de neutralitate a SRI rămâne un fundament cu care operăm. Un altfel de serviciu ar fi incapabil, va involua profesional şi va deveni un instrument nociv”, a explicat Maior.

Despre informațiile vehiculate în sfera publică, potrivit cărora președintele Traian Băsescu ar fi fost ajutat de o celulă de criză constituită la nivelul adjuncților săi, fără știința directorului SRI, George Maior a infirmat orice zvon.

”Sunt lucruri absolut false. Am operat în mod normal şi firesc. Ne-am făcut datoria transmiţând informaţia guvernului. Nu a existat o tensiune. Oamenii şi-au făcut meseria, nu s-au uitat spre exterior, s-au uitat la meseria lor. Unii au încercat să pună presiune pe serviciu. Niciodată nu se vor putea dovedi aceste lucruri pentru că nu au existat. În momentul în care noi operăm şi cu arhive, dumneavoastră credeţi că cineva şi-ar asuma vreun risc când ştim că aceste arhive ar putea fi analizate, consultate”, a explicat șeful SRI.

În legătură cu interceptarea telefoanelor, George Maior a arătat: ”Instituţiile au mandatul lor, autorizaţia lor, SRI oferă doar serviciul tehnic. În mod fals s-a atins un nivel nevrotic legat de ascultarea telefoanelor. Realizăm această operaţiune cu un control al Comisiei, nu suntem diferiţi făţă de alte servicii de informaţii. Vreau să asigur populaţia României că tot ce facem este legal şi în beneficiul lor. Tot ce ne intereasează este securitatea populaţiei, cu orice risc, inclusiv al acestor tipuri de presiuni. Această activitate va continua, nu e legată de prezența mea ca director, pentru că ţara trebuie să fie protejată”, a mai precizat George Maior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel