Data publicării:
George Enescu și Constantin Brâncuşi, filmați la Ambasada României din Paris
Imagini extraordinare surprinse la Paris cu doi dintre cei mai reprezentativi artiști ai poporului român.
George Enescu, primul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural mondial, și Constantin Brâncuși, reprezentant al modernismului și avangardismului în sculptură, au fost filmați câteva momente, în 1947, împreună în timp ce discutau în sediul Ambasadei României la Paris.
Iată ce spunea Constantin Brâncuși despre virtuozitate, așa cum apare scris în cartea publicată la Editura Vremea, „Brâncuși. Amintiri și exegeze": „Academiile și școlile de Belle-Arte ne învață virtuozitatea. Dar poți imita un nud viu? Minunea vieții este inexprimabilă. Pe pânză și din marmură ies numai cadavre. Arta este altceva decât redarea vieții, este transfigurarea ei. Învățăm virtuozitatea de la alții, din muzee și din școli. Ar trebui ca fiecare să fim artistul nostru, artist pentru noi, iar nu pentru alții.
În fiecare om zac energii nebănuite, asemeni diamantelor ascunse în pământ. Fiecare îți are diamantul lui. Care este rolul artistului? Artistul prelucrează diamantul brut, îl șlefuiește și îl taie în zeci de fațete, după forma pe care a vizionat-o în măruntaiele pământului și după visul interior al artistului".
Constantin Brâncuși, filmat la lucru. Imagini document din perioada 1923-1939
Astăzi se împlinesc 139 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși, eveniment care va fi marcat la Târgu Jiu, printr-o prezentare, în premieră, a unui film documentar despre viaţa lui Constantin Brâncuşi.
De asemenea, tot astăzi, la biserica aflată pe Calea Eroilor, cea pe care se află Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, mitropolitul Olteniei, IPS Irineu a oficiat o slujbă o slujbă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News